Turvapaikanhakijoiden väitetty erityiskohtelu huolettaa Tanskassa

Uudessa Tanskan mallissa lähdetään pakolaisten integroitumisesta työn kautta.

  • tanskan lippu

    Tanskassa on sovittu uudesta pakolaisten työllistämismallista.

    ()

Tanskassa valtio on päässyt sopimukseen ammattiyhdistysliittojen ja työnantajien kanssa mallista, jonka tavoitteena on antaa maahan saapuneille pakolaisille lyhytaikaisia työpaikkoja harjoittelijan palkalla, kertoo The Local.

Integraatioperuskoulutukseksi kutsutussa mallissa pakolaisille tarjotaan korkeintaan kaksi vuotta kestäviä työsuhteita ja tänä aikana myös maksimissaan 20 viikkoa koulutusta. Tuntipalkka työsuhteissa vaihtelee noin 50 ja 120 kruunun (noin 7-16 euroa) haarukassa.

Pakolaisia palkkaavat yritykset voivat lisäksi saada parhaimmillaan 40 000 kruunun (n. 5 366 euroa) suuruisen bonuksen, mikäli työsuhde kestää täyden kaksi vuotta. Työssä olevien pakolaisten ei puolestaan tarvitse osallistua integraatioperuskoulutuksen aikana työvoimatoimiston tapaamisiin ja työtarjouksen saaneille myös taataan asunto työnantajan kunnan alueelta.

Tanskan pääministeri Lars Løkke Rasmussen hehkuttaa sopimusta erinomaiseksi esimerkiksi "Tanskan mallista".

– Työpaikka on avain integraatioon. Siksi on olennaista, että saamme pakolaiset nopeammin töihin, niin että heistä tulee resurssi eikä rasite yhteiskunnallemme.

Rasmussen on todennut aiemmin, että maalla on huono historia pakolaisten saamisessa työmarkkinoille. Viime vuonna julkaistun tutkimuksen mukaan 2000-luvun alkupuolella saapuneista peräti kolme neljästä oli työtön kymmenen vuotta myöhemmin.

Sopimus on saanut osakseen myös kritiikkiä. Tanskan kansanpuolueen puheenjohtaja Kristian Thulesen Dahlin mukaan kyseessä on jälleen kerran pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden erityiskohtelu tanskalaisten ohitse. Kahden vuoden jälkeen luvassa ovat hänen mukaansa taas uudet pakolaiset ja nyt työllistyneet päätyvät kortistoon.

Ammattiyhdistysjärjestö FOA:n puheenjohtaja huolissaan mallin suhtautumisesta tanskalaisiin työntekijöihin.

– Sopimus tarkoittaa, että kunnat voivat laittaa pakolaiset töihin 49 kruunun tuntipalkalla ja pelkään että näemme tavanomaisissa työsuhteissa olevien irtisanomisia.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.