Kansanäänestys voi johtaa rikokseen syyllistyneiden jopa 10 000 karkotukseen vuodessa

Sveitsissä äänestetään sunnuntaina lakialoitteesta, joka toteutuessaan kiristäisi rikoksiin syyllistyneiden ulkomaalaisten karkottamista maasta.

  • LKS 20160225 FAB024; A man walks past backlit posters of the right-wing populist Swiss People's Party (SVP) that translate from German as "Finally Create Security" to advertise their initiative for the eviction of criminal foreigners in Zurich on February 25, 2016. Switzerland will once again vote on the controversial issue of automatically deporting foreign residents convicted of crime on February 28, after a far-right push to tighten the rules further. LEHTIKUVA / AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI

    Sveitsissä järjestetään sunnuntaina kansanäänestys.

    ()

Vaalit viime vuonna voittanut Sveitsin kansanpuolue SVP ajaa maahan kireämpää karkotuspolitiikkaa. Maassa järjestetään sunnuntaina kansanäänestys, jossa päätetään rikoksiin syyllistyneiden ulkomaalaisten karkottamislainsäädännön kiristämisestä, kertoo Der Spiegel.

Esityksen mukaan useammasta pienestäkin rikkeestä voisi seurata karkotus. Jopa aiemmin kärsityt rangaistukset voisivat vaikuttaa maasta poistamiseen. Sveitsin kansallisen tilastokeskuksen mukaan karkotettavien henkilöiden määrä voisi nousta jopa 10 000 henkilöön vuodessa.

Aloite on kohdannut myös voimakasta kritiikkiä. Jopa 120 lakiasiantuntijaa on varoittanut sen olevan Euroopan ihmisoikeussopimuksen vastainen. Heidän mukaansa perustuslaillinen demokratia ei ole itsestään selvää ja sitä tulee puolustaa.

Yli 50 000 kansalaista on myös allekirjoittanut aloitetta barbaarisena pitävän vetoomuksen. Lehdistössä on myös ihmetelty, halutaanko esimerkiksi kaksi kertaa kannabiksen hallussapidosta kiinni jääneet todella karkottaa maasta. Talouselämä pelkää puolestaan muutoksen mahdollisesti lisäämää epävakautta.

Äänestyksestä odotetaan kuitenkin hyvin tiukkaa. SVP on ennenkin onnistunut saamaan äänestäjät liikkeelle kansanäänestyksissä. Näiden myötä maahanmuuttolainsäädäntöä on jo kiristetty ja esimerkiksi minareettien rakentaminen maahan kielletty.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.