Verkkouutiset

Kansanäänestys voi johtaa rikokseen syyllistyneiden jopa 10 000 karkotukseen vuodessa

Sveitsissä äänestetään sunnuntaina lakialoitteesta, joka toteutuessaan kiristäisi rikoksiin syyllistyneiden ulkomaalaisten karkottamista maasta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Vaalit viime vuonna voittanut Sveitsin kansanpuolue SVP ajaa maahan kireämpää karkotuspolitiikkaa. Maassa järjestetään sunnuntaina kansanäänestys, jossa päätetään rikoksiin syyllistyneiden ulkomaalaisten karkottamislainsäädännön kiristämisestä, kertoo Der Spiegel.

Esityksen mukaan useammasta pienestäkin rikkeestä voisi seurata karkotus. Jopa aiemmin kärsityt rangaistukset voisivat vaikuttaa maasta poistamiseen. Sveitsin kansallisen tilastokeskuksen mukaan karkotettavien henkilöiden määrä voisi nousta jopa 10 000 henkilöön vuodessa.

Aloite on kohdannut myös voimakasta kritiikkiä. Jopa 120 lakiasiantuntijaa on varoittanut sen olevan Euroopan ihmisoikeussopimuksen vastainen. Heidän mukaansa perustuslaillinen demokratia ei ole itsestään selvää ja sitä tulee puolustaa.

Yli 50 000 kansalaista on myös allekirjoittanut aloitetta barbaarisena pitävän vetoomuksen. Lehdistössä on myös ihmetelty, halutaanko esimerkiksi kaksi kertaa kannabiksen hallussapidosta kiinni jääneet todella karkottaa maasta. Talouselämä pelkää puolestaan muutoksen mahdollisesti lisäämää epävakautta.

Äänestyksestä odotetaan kuitenkin hyvin tiukkaa. SVP on ennenkin onnistunut saamaan äänestäjät liikkeelle kansanäänestyksissä. Näiden myötä maahanmuuttolainsäädäntöä on jo kiristetty ja esimerkiksi minareettien rakentaminen maahan kielletty.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)