Verkkouutiset

Hän on sosialistisen Venezuelan talouskatastrofin arkkitehti

Venezuela yrittää korjata sosialismin aiheuttamia ongelmia lisäämällä sosialismia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Elokuussa noin 130 000 venezuelalaista ryntäsi vastikään avatun Kolumbian rajan yli ostamaan perustuotteita kuten ruokaa ja lääkkeitä, jotka ovat Venezuelasta loppu. YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon on puhunut jo ”humanitäärisestä kriisistä”.

IMF:n mukaan talous supistuu vuositasolla kahdeksalla prosentilla ja inflaatiovauhti on lähes 500 prosenttia. Työttömyyden odotetaan nousevan lähivuosina 30 prosenttiin.

Syynä Venezuelan ongelmiin on edellisen presidentin Hugo Chavezin maahan rakentama sosialistinen talousjärjestelmä, jota seuraajaksi valittu Nicolás Maduro on jatkanut.

Talouskriisin pahentuessa Maduron avustajat alkoivat suositella uudistuksia avoimen markkinatalouden suuntaan kuten valuuttakaupan vapauttamista, mutta Maduro otti uudeksi neuvonantajakseen vielä tiukempaa sosialismia ajavan espanjalaisen professorin, jota hän kutsuu ”talouden Jeesus Kristukseksi”.

Espanjalaiseen vasemmistopuolueeseen Podemosiin kuuluva taloustieteiden professori Alfredo Serrano Mancilla on espanjalaisen ABC-lehden lehden mukaan ”viimeisimpien ja radikaaleimpien Chavistojen tekemien talousuudistusten isä. Ne ovat onnistuneet köyhdyttämään maata edelleen”.

Lehden mukaan pakkolunastukset, yksityisten liikkeiden lakkautukset, neuvostomallinen tarjonnan sääntely ja pakkotyö julkisesti omistetuilla maatiloilla ovat Serranon aikaansaannoksia.

Serranon roolista Venezuelan alamäessä ovat kertoneet myös El Nacional sekä Wall Street Journal.

Serrano on espanjalaisen vasemmistolaisen ajatushautomon, CEPS:n, koordinaattori. Hän muutti Venezuelaan noin 10 vuotta sitten Chavezin vasemmistolaisen politiikan innoittamana. Vuonna 2014 hän kirjoitti paperin Chavezin talouspolitiikasta, joka innoitti Maduron kutsumaan tämän neuvonantajakseen.

ABC:n mukaan Serrano on vastuussa myös siitä, että Venezuelan kriisiä yritetään edelleen peitellä, ja Venezuela estää humanitäärisen avun pääsyn maahan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)