Verkkouutiset

Vaalivilppiä? Poliisi tutkii Saksan osavaltiovaalien ääniä

Poliisi haluaa selvittää Nordrhein-Wesfalenin osavaltiovaalien ääntenlaskennassa tapahtuneet virheet.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Die Weltin mukaan ääntenlaskennan virheet koskivat kaikkia puolueita, mutta erityisesti nationalistista AfD:tä (Alternative für Deutschland, Vaihtoehto Saksalle).

Vaaliviranomaiset aikovat yhdessä poliisin kanssa nyt selvittää vaaleihin liittyneet epäselvyydet. Kaikki 128 vaalipiiriä on tarkoitus tarkastaa uudelleen. Asian taustalla ovat poikkeukset eri vaalipiirien vaalipaikoilla.

Vaalijohtaja Wolfgang Schellen totesi tiistaina, että kyse ei ole vaalien uudelleenlaskennasta, vaan siitä, onko olemassa syitä käynnistää lisätoimenpiteitä.

– Ei ole poikkeuksellista, että vaalien toistaiseksi voimassa olevan virallisen lopputuloksen ja lopullisen tuloksen välillä tehdään tarkistuksia.

Mönchengladbachissa poliisi on mukana tarkastamassa äänten uudelleenlaskentaa.

– Olemme saaneet asiasta vihjeen ja tarkastamme, onko syytä epäillä vaalivilppiä, poliisin tiedottaja sanoi DPA:lle.

Jos epäilykynnys ylittyy, asiasta käynnistetään tutkinta.

Mönchengladbachin yhdellä vaalipaikalla todettiin kaikki AfD:n ehdokkaiden saamat 37 ääntä mitättömiksi. Silmiin pistävän poikkeaman takia äänet laskettiin uudelleen ja kaikki 37 ääntä hyväksyttiin. Kaupungin mukaan ääntenlaskennassa tapahtui virhe.

Rheinische Postin mukaan on tullut tietoon 12 tapausta, joissa vaalitulos pitää korjata.

– Virheelliset tulokset koskevat lähes kaikkia puolueita, eikä pelkästään AfD:tä. Tämä on näinä jännittyneinä aikoina erittäin kiusallista, osavaltion vaaliviranomaisen lehdistöedustaja totesi Rheinische Postille.

Saksan väkirikkaimman osavaltion, Nordrhein-Westfalenin osavaltiovaalit järjestettiin sunnuntaina 17. toukokuuta. Vaaleissa ykköspaikalle selvisi Angela Merkelin johtama CDU 33 prosentin kannatuksella. Sosialidemokraattinen SPD jäi toiseksi 31,2 prosentin ääniosuudella. Kolmanneksi tuli liberaali FDP 12,6 prosentin kannatuksella. Nationalistinen AfD sai 7,4 prosenttia äänistä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)