Käänne USA:n gallupeissa: Republikaaniehdokas voittaisi Clintonin selvästi – Sanders tasoissa

Yhdysvaltain ex-ulkoministeri Hillary Clintonin ennakkosuosikkiasema tulevaksi Yhdysvaltain presidentiksi näyttää kadonneen.

  • LKS 20160203 LACONIA, NH - FEBRUARY 03: Republican presidential candidate Sen. Marco Rubio (R-FL) (R) gives his umbrella to Virginia Sanborn (L) and her mother, also named Virginia Sanborn, because they were standing in the rain outside his campaign bus at the Belknap Mill February 3, 2016 in Laconia, New Hampshire. Rubio is hoping to gather momentum in New Hampshire after placing third in Monday's Iowa caucuses, finishing one percentage point behind Donald Trump and four points behind the leader, Sen. Ted Cruz (R-TX). LEHTIKUVA / Chip Somodevilla / Getty Images / AFP

    Marco Rubio.

    ()

Jos Yhdysvaltain presidentinvaaleissa vastakkain olisivat Floridan senaattori Marco Rubio ja Hillary Clinton, Rubio löisi valtakunnallisella tasolla Clintonin seitsemän prosenttiyksikön erolla. Rubio saisi 48 prosenttia äänistä ja Clinton 41 prosenttia äänistä. Tämä selviää Quinnipiacin yliopiston tuoreimmasta mielipidemittauksesta.

Clintonin asema demokraattipuolueen presidenttiehdokkaaksi on myös kadonnut. Vasemmistolaiseksi kuvattu Bernie Sanders on noussut käytännössä tasoihin Clintonin kanssa koko Yhdysvaltain tasolla. Clintonin kannatus demokraattien presidenttiehdokkaaksi on pudonnut 61 prosentista 44 prosenttiin samassa Quinnipiacin tutkimuksessa. Sen sijaan Sanders on nostanut kannatusta 30 prosentista 42 prosenttiin.

– Demokraatit valtakunnallisesti tuntevat Bernin nahoissaan, kun senaattori Bernie Sanders on kuronut umpeen 31 prosenttiyksikön kaulan Hillary Clintoniin nähden, tutkimuslaitoksen apulaisjohtaja Tim Malloy kommentoi tutkimuksen tuloksia.

"Feel the Bern" eli "Tunne Bern nahoissasi" on Sandersin tunnuslause.

Sanders pärjäisi myös republikaaniehdokkaita vastaan selvästi Clintonia paremmin. Rubiota vastaan Sanders olisi tasoissa. Teksasin senaattori Ted Cruzin Sanders voittaisi neljän prosenttiyksikön erolla ja miljardöörisijoittaja Donald Trumpin 10 prosenttiyksikön erolla. Clinton voittaisi niin ikään Trumpin, viiden prosenttiyksikön erolla, mutta Cruzia vastaan Clinton olisi tasoissa.

Rubio on ollut republikaanien ehdokasasettelussa ollut nousussa sen jälkeen, kun hän sijoittui Iowan vaalikokouksissa viime maanantaina kolmanneksi ja sai lähes yhtä paljon ääniä kuin Trump.

Trump johtaa edelleen republikaanien ehdokasasettelua 31 prosentin kannatuksella. Toisena on Cruz 22 prosentin kannatuksella ja kolmantena Rubio 19 prosentin kannatuksella.

44-vuotias Kuubasta Floridaan kommunismia paenneen pariskunnan lapsi Marco Rubio tunnetaan republikaanien poliittisen eliitin suosimana yhteistyökykyisenä poliitikkona. Hän edustaa kuitenkin selvästi republikaanipuolueen oikeaa laitaa. Hän on osa teekutsuliikettä ja hänen poliittisia linjauksiaan voi luonnehtia erittäin konservatiivisiksi. Ulkopolitiikassa hän edustaa tiukkaa linjaa suhteessa Venäjään.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.