Verkkouutiset

Ranskalaisministeri: Brysseliin tarvitaan hallitus eurolle

Rahaliitto hajoaa ilman tulonsiirtoja, sanoo Emmanuel Macron.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ranskan talousministeri Emmanuel Macron esittää, että euroalueelle perustetaan oma taloushallinto. Hän kutsuu sitä eurohallitukseksi. ”Hallitusta” johtaisi EU-komissaari ja se koordinoisi 19 euromaan talous- ja sosiaalipolitiikkaa.

– Eurohallitusta johtaisi komissaari, jolla olisi laajat valtuudet, Macron sanoo saksalaisessa Süddeutsche Zeitungissa.

Macronin mukaan eurohallitusta tarvitaan, jotta se voisi kantaa veroja ja siirtää varoja rikkaammista euromaista köyhempiin. Ilman näitä toimia euroalue tuhoutuu, hän ennustaa.

– Jos euromaat eivät ole valmiita keskinäisiin rahansiirtoihin, kuten eivät tähän saakka ole olleet, voimme unohtaa koko euron ja euroalueen, Macron sanoo.

Hänen mukaansa rahaliitto ilman tasapainottavia toimia eli rahansiirtoja ei voi toimia.

– Vahvojen täytyy auttaa.

Ranskalaispoliitikot ovat aiemminkin esittäneet samantapaisia ideoita. Maan presidentti François Hollande totesi heinäkuussa, että euroalueelle on perustettava oma hallitus. Euroopan keskuspankin neuvoston ranskalaisjäsen Benoit Coeuré on vaatinut Frankfurter Allgemeinen mukaan euroalueelle valtiovarainministeriötä.

Vahvin euromaa Saksa vastustaa tulonsiirtoja. Maan varaliittokansleri Sigmar Gabriel on kuitenkin todennut, että euroalue tarvitsee verotuksen ja sosiaalietuuksien harmonisointia.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)