Verkkouutiset

USA:n uusi mullistava superase videolla – ”käyttää sähköä 20 000 kotitalouden edestä”

Raidetykistä toivotaan edullista ja tehokasta vaihtoehtoa ohjuksille.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Tämä tulee muuttamaan tavan, jolla taistelemme, Yhdysvaltojen laivaston tutkimuslaitoksen johtaja amiraali Mat Winter toteaa Wall Street Journalille.

Winterin laitos kehittää Yhdysvaltojen tulevaisuuden superasetta, raidetykkiä. Siitä toivotaan tehokasta ja edullista vaihtoehtoa ohjuksille. Käytännössä raidetykkiä voitaisiin jopa soveltaa ohjuspuolustuksessa.

Raidetykin toiminta perustuu niin kutsuttuun Lorentzin voimaan. Ase koostuu virtalähteeseen yhdistetyistä raiteista eikä se tarvitse ruutia tai räjähdysaineita. Kun sähköä johtava ammus asetetaan raiteiden väliin, muodostaa se suljetun virtapiirin. Tämä saa aseen toimimaan sähkömagneetin tavoin. Raiteiden välille muodostuu magneettikenttä, joka aiheuttaa yhdessä sähkövirran kanssa voiman, joka liikuttaa ammusta raiteita pitkin.

Raidetykin ammuksen tuhovoima syntyy sen suunnattomasta nopeudesta. Alumiinista valmistettuun suojavaippaan istutettu volframiluoti jättää raidetykin prototyypin kymmenmetrisen piipun 4 500 mailin tuntinopeudella (video alla). Se tarkoittaa yli kahta kilometriä sekunnissa. Yhdysvaltojen laivastossa uskotaan, että tykillä päästään pian 10 laukauksen minuuttivauhtiin. Aseen tehokas kantama on yli 200 kilometriä.

Toimivan raidetykin edut ohjuksiin ovat selvät. Siinä missä moderni ohjusristeilijä kykenee kantamaan noin 100 ohjuksen arsenaalia, mahtuu raidetykin ammuksia kyytiin jopa tuhat. Yksi ammus maksaa vain joitakin kymmeniä tuhansia dollareita. Esimerkiksi torjuntaohjus voi taas hyvinkin maksaa jopa 10 miljoonaa dollaria.

Tehon ja verrattain edullisen laukaushinnan varjopuolena on aseen vaatima energia. Raidetykki tarvitsee tuekseen voimalaitoksen, joka kykenee tuottamaan 25 megawattia energiaa. Määrällä pyörittäisi liki 20 000 kotitaloutta.

Tästä syystä ase nähdään mitä todennäköisimmin ensimmäisenä merivoimien käytössä. Toistaiseksi vain Yhdysvaltojen laivaston tuliterä Zumwalt-luokan ohjushävittäjä voisi teoriassa tuottaa riittävästi energiaa raidetykkiä varten.

Raidetykistä toivotaan kustannustehokasta pelotetta, jota voitaisiin soveltaa maallakin.

– En voi kuvitella tulevaisuutta, jossa pitäisimme Euroopassa kylmän sodan mittakaavan joukkoja. Voin kuitenkin kuvitella sarjan raidetykkejä, jotka olisivat edullisia, mutta joilla olisi myös valtava pelotevaikutus. Ne toimisivat lentokoneita, ohjuksia, tankkeja ja oikeastaan mitä tahansa vastaan, Yhdysvaltojen apulaispuolustusministeri Robert Work sanoo.

Wall Street Journalin mukaan raidetykki huolestuttaa Venäjää ja Kiinaa. Etenkin sen ohjuspuolustusversion pelätään muuttavan supervaltojen välillä vallitsevaa ohjustasapainoa.

Amerikkalaisten puolustuslähteiden mukaan Moskovassa ja Pekingissä kehitetään ohjusjärjestelmiä, joiden tarkoituksena on pitää Yhdysvaltojen joukot poissa niiden lähialueilta. He uskovat, että raidetykki voisi muuttaa tilanteen.

– Emme voi sivuuttaa sitä, että Venäjä kykenee tuomaan kentälle valtavat määrät tavanomaisia aseita ja ampumaan niillä pitkän matkan päähän. Meidän on kyettävä taistelemaan näiden keskitysten läpi. Raidetykki voisi antaa meille tämän kyvyn, Robert Work toteaa.

Raidetykin ohjuspuolustusversion uskotaan olevan käyttövalmis vasta noin kymmenen vuoden päästä. Muiden kohteiden tuhoamiseen suunniteltu raidetykki nähdään operatiivisessa käytössä paljon nopeammin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)