Verkkouutiset

Jättitutkinta Venäjän mafiasta saattoi paljastaa Putinin salaisuuksia

Espanjassa suoritetussa mittavassa rikostutkinnassa on paljastunut viitteitä Venäjän presidentin kytköksistä salattuihin kiinteistökauppoihin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Brittiläinen The Times paljastaa tutustuneensa asiakirjaan, joka saattaa liittää Venäjän presidentti Vladimir Putinin Tambovin pahamaineisen mafiaperheen hämäriin kiinteistöbisneksiin Espanjassa.

”Senor Putin, maata Malagassa, venäläinen alue tai venäläistä kaupunkikehitystä. Maata ei ostettu. Hallinnollinen presidenttitason asia”, todetaan The Timesin näkemässä käsin kirjoitetussa asiakirjassa.

The Timesin mukaan espanjankielinen paperi on päivätty vuodelle 2001 ja siinä viitataan nimeltä mainitsemattomaan yhtiöön, joka omistaa asiakirjassa mainitun kiinteistön. Asiakirjasta ei paljastu syntyikö kauppaa vai ei.

Asiakirja kuuluu Espanjan poliisin Gennadi Petrovin omistamista kiinteistöistä vuonna 2008 takavarikoimaan aineistoon. Takavarikoinnit suoritettiin osana Espanjan poliisin Tambovin perheeseen kohdistamaa laajaa poliisioperaatiota, jossa pidätettiin useita henkilöitä. Petrov on yksi Tambovin perheen johtohahmoista.

Viittauksia Putiniin

Operaatiossa takavarikoituun aineistoon osin perustuvaa oikeusjuttua on kasattu jo kymmenen vuotta.

Toukokuussa julkaistussa liki 500-sivuisessa syyteasiakirjassa ei oteta kantaa The Timesin paljastamaan asiakirjaan. Venäjän presidentin nimi nousee kuitenkin syytteessä esiin kolmesti.

Eräässä kohdassa paljastuu kenties viite huhuttuihin salaisiin Espanjan kiinteistöihin.

Espanjalaissyyttäjien mukaan kaksi Gennadi Petrovin epäiltyä rikoskumppania, Viktor Gavrilenkov ja Marat Poljanski, keskustelevat poliisin vuonna 2007 tekemällä nauhoitteella kulissiyhtiön perustamisesta Espanjaan rahanpesua varten.

Keskustelun aikana Poljanski kysyy, missä hänen kannattaisi yöpyä.

”Alicantessa on paljon hotelleja, eikä Putinin talo Torreviejassa ole liian kaukana”, Gavrilenkov vastaa.

The Timesin mukaan Espanjan viranomaiset syyttävät tapauksessa muun muassa petoksista ja rahanpesusta kaikkiaan 27 henkilöä. Yhden heistä sanotaan olevan Putinin Yhtenäinen Venäjä -puolueen jäsen.

Syytteessä mainitaan lisäksi joukko vaikutusvaltaisia venäläisiä, joilla sanotaan olevan kytkökset Tambovin mafiaperheeseen. Heidän joukossaan on lehden mukaan esimerkiksi Venäjän valtion omistaman energiajätti Gazpromin hallituksen puheenjohtaja Viktor Zubkov, yksi varapääministeri ja kaksi entistä ministeriä, joiden todetaan kuuluvan ”Putinin Pietarin judo-klubiin”.

Gennadi Petrovin epäillään järjestäneen lähipiiriläisilleen korkeita virkoja politiikassa ja oikeuslaitoksessa vastineeksi varoista Espanjassa.

Petrovin uskotaan oleilevan tätä nykyä Venäjällä. Espanjalainen tuomioistuin päästi hänet matkustamaan Pietariin tapaamaan sairasta sukulaista vuonna 2010. Hän ei koskaan palannut takaisin.

Espanjalaisten syyttäjien mukaan Petroviin ja Tambovin perheeseen kytköksissä olleet venäläiset käyttivät Espanjaa rikollisten toimiensa keskuksena.

Litvinenkon raportti

Myös Vladimir Putinin on huhuttu sekaantuneen poliittisen uransa alkutaipaleella Tambovin perheen toimintaan ainakin välillisesti.

Britannian viranomaisten entisen KGB-agentin Alexander Litvinenkon kuolemasta suorittamassa tutkinnassa on noussut esiin Litvinenkon ja toisen entisen venäläisagentin Juri Shvetsin yhdessä yksityiselle Titon International -tiedusteluyhtiölle laatima selvitys, jossa presidentti Putinin lähipiiriläistä, Viktor Ivanovia, syytettiin kytköksistä järjestäytyneeseen rikollisuuteen ja osallistumisesta huumeiden salakuljetukseen.

Entistä KGB-upseeria Ivanovia pidetään yhtenä Putinin läheisimmistä liittolaisista. Hän on vaikutusvaltainen liikemies ja poliitikko. Ivanov johtaa Venäjän federaation huumepoliisia ja toimii muun muassa ilmapuolustusjärjestelmiä valmistavan Almaz-Antein ja Aeroflot-lentoyhtiön hallituksien puheenjohtajana.

Ivanov toimi 1990-luvun alussa Putin alaisuudessa Pietarin pormestarinviraston kansliapäällikkönä ja on sen jälkeen ollut vakiokasvo Putinin hallinnossa.

Litvinenkon ja Shvetsin raportissa Ivanovin kerrotaan tukeneen voimakkaasti Tambovin mafiaperhettä ja sekaantuneen sen rikolliseen toimintaan Pietarissa jo 1990-luvulta alkaen.

Tambovin jengi pyöritti raportin mukaan tuolloin tuottoisaa salakuljetusoperaatiota, jossa kolumbialaista kokaiinia kanavoitiin Pietarin sataman kautta Eurooppaan. Myös Ivanovin kerrotaan olleen mukana toiminnassa.

Presidentti Putin oli tuolloin Pietarin pormestarin Anatoli Sobtsakin ulkomaan suhteista vastanneen komitean johtaja. Raportin mukaan Putin suojeli Ivanovia.

Litvinenko surmattiin Lontoossa radioaktiivisella poloniumilla vuonna 2006. Murhasta epäillään venäläisiä Andrei Lugovoita ja Dmitri Kovtunia. He ovat kiistäneet syytökset. Venäjä on myös kieltäytynyt luovuttamasta Lugovoita Britanniaan.

Lugovoi on Litvinenkon tapaan entinen Venäjän tiedustelupalvelun agentti ja istuu nykyisin Venäjän parlamentissa.

Kiistää kytkökset

Presidentti Vladimir Putinin kytköksistä hämäriin kiinteistökauppoihin ja salattuihin omistuksiin Espanjassa on huhuttu jo pitkään. Presidentti on kuitenkin aina kiistänyt väitteet jyrkästi.

Miamin yliopiston valtiotieteen professori ja Venäjän tuntija Karen Dawisha on ruotinut Putinin Espanjan kytköksiä Putin’s Kleptocracy. Who Owns Russia? (”Putinin varkaiden valta. Kuka omistaa Venäjän?”) menestyskirjassaan.

Verkkouutiset on kertonut kirjan paljastuksista tässä.

Dawishan mukaan länsimaiden tiedustelupalvelut seurasivat, kuinka Putin matkusti 1990-luvulla FSB:n johtajana toimiessaan väärillä papereilla Espanjaan peräti 37 kertaa. Dawisha kertoo Putinin kanavoineen aikoinaan 28 miljoonaa dollaria Pietarin kaupungilta Dvadtsatyy Trestille eli 20. rahastolle.

Syytteiden mukaan Putin olisi käyttänyt yhteyttään rahastoon useisiin rahansiirtoihin ystävilleen Venäjällä ja muualla. 20. rahaston kerrotaan siirtäneen rahaa ulkomaille etupäässä Espanjaan ja Suomeen.

The Times pyysi Vladimir Putinin lehdistöavustajaa Dmitri Peskovia ottamaan kantaa lehden esittämiin uusiin väitteisiin väitetyistä kiinteistökaupoista Espanjassa. Peskov ei vastannut.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)