Verkkouutiset

Putinin uusi ase voi olla maailman vaarallisin tankki

Venäjä ottaa pian käyttöön ensimmäisen täysin uuden kolmannen sukupolven panssarivaunun.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

T14 Armata -nimellä tunnettu panssarivaunu rakentuu uudelle monikäyttöiselle Armata-alustalle, jolle Venäjä aikoo perustaa suuren osan tulevista panssariajoneuvoistaan.

The Diplomatin mukaan panssarivaunu tuodaan virallisesti julkisuuteen Moskovan Punaisella Torilla toukokuun 9. päivänä järjestettävässä voitonpäivän juhlassa. 20 T14-vaunua on lehtitietojen mukaan jo toimitettu koekäyttöön Venäjän armeijalle. Tänä vuonna vaunuja on määrä saada vielä 32 lisää.

Aikanaan vaunun on tarkoitus korvata Venäjän armeijan käyttämät T72- ja T90-panssarivaunut. Venäläislähteissä vaunua tituleerataan huippuedistyneeksi. Sen tärkeimpiä ominaisuuksia ovat varsin tehokas kanuuna ja panssarintorjunta-aseiden torjuntakyky. Tankin suunnittelussa on myös aiemmista venäläisvaunuista poiketen panostettu huomattavasti miehistön turvallisuuteen.

Yhdysvaltojen armeijan alaisuudessa toimiva Foreign Military Studies Office -tutkimuslaitos analysoi vaunusta saatavilla olevia tietoja maaliskuun raportissaan.

Sen mukaan sekä T14:n lataus- että tähtäysjärjestelmät ovat täysin tietokoneohjattuja. Lisäksi siinä on säädettävä jousitusjärjestelmä, joka helpottaa tähtäämistä huonoissakin olosuhteissa.

Venäläislähteissä on korostettu vaunun automaattista torjuntajärjestelmää. Sen väitetään kykenevän havaitsemaan ja pysäyttämään tankkia kohti ammutut panssarintorjuntaohjukset ja jopa tykistön tai toisten panssarivaunujen ammukset. Mikäli se toimii väitetyllä tavalla, on kyse varsin edistyneestä sovelluksesta panssarivaunukäytössä.

Saksalaisen Der Stern -lehden mukaan T14 on ensimmäinen oikeasti uusi taistelupanssarivaunu yli 30 vuoteen. Kehittyneimpinä nykypanssareina pidettyjen Leopard 2 -vaunujen ja amerikkalaisten M1 Abramsien ensiversiot on otettu käyttöön jo 1970-luvun lopulla ja 1980-luvuna alussa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)