Verkkouutiset

Tästä tehtiin ase – Vladimir Putinin machovalokuville uusi selitys

Mistä todella on kyse, kun 62-vuotias Venäjän johtaja tekee jääkiekko-ottelussa kahdeksan maalia?
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

The Economist ihmettelee selittävien juttujen sarjassaan Vladimir Putinin machotemppuja. 15 vuoden aikana Putin on nähty ampumassa tiikereitä, ratsastamassa ja kalassa ilman paitaa, lumileopardin kanssa, hävittäjässä, judosalilla, sukellusveneessä ja niin edelleen.

Äsken presidentti oli pelaamassa jääkiekkoa Sotshissa, ja vaikka hän osaa pelata, oli maalivahti The Economistin muotoilun mukaan vähemmän kuin epätoivoinen torjuessaan presidentin laukauksia – kuten kaikki myös näkivät.

”Monet (kuvat) ovat niin ilmiselvästi lavastettuja ja vääriä että ne tekevät tyhjäksi niiden propagandaedun – tai siltä ainakin vaikuttaa. Mistä todella on kyse näissä päättömissä kuvauksissa?”, The Economist kysyy.

Pinnallinen selitys on, että kyse on osasta kasvavaa luotua henkilökulttia. Kuvat ruokkivat vahvan johtajan kaipausta ja sitovat venäläisiä Putiniin.

The Economistin mukaan todellinen merkitys ja tarkoitus ei kuitenkaan ole niin suora.

Vaikka venäläisiä on pommitettu informaatiosodalla, osaavat useimmat venäläiset tietysti tunnistaa ja tunnistavat Putinia palvovan disinformaation. ”Venäläiset näkevät yhtä selvästi kuin länsimaisetkin, ettei maalivahti yritä”.

Sketsejä ei sen vuoksi kannatakaan ajatella ihmisten huijaamisena.

– Kuvissa Putin ennemmin esittää farssia urheasta, hyvää tekevästä, isänmaallisesta ja korruptoitumattomasta tsaarista kuin esittäisi itse olevansa sitä, The Economist vetää yhteen.

Lehden teoriassa Putinin temput tarjoavat myös idealisoitua mieheyden versiota maassa, jonka miehet kärsivät alkoholismista ja huonosta terveydestä. Tämä vakuuttaa myös, ettei vallanperimyksestä tarvitse kantaa huolta.

– Näin ajatellen herra Putin ei ole kultin kohde vaan sen ylipappi: ei kansakunnan halujen kohde, vaan kanava sen toiveille paremmasta elämästä.

The Economistin mukaan kuvat edustavat toisaalta myös valheiden voimaa. Valehtelusta ja valheiden nielemiseen pakottamisesta on tullut Putinin valtiomiestaidon päätyökaluja.

– Ne jääkiekkomaalit sopivat tähän aseeksi muutetun häpeämättömän röyhkeyden (chutzpah) strategiaan: Vladimir Vladimirovitsilla (Putinilla) ei ehkä ole urheilijan kykyjä komentaa kiekkokaukaloa, mutta, katsokaa, hänellä on valta saada kaikki teeskentelemään että hän tekee niin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)