Verkkouutiset

Tämä pommikone maksoi painonsa verran kullassa – nyt sille etsitään korvaajaa

Yhdysvaltojen tulevaisuuden pommikone pidetään vielä visusti salassa. Sen kustannukset ovat kuitenkin alkaneet jo huolestuttaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Lentokonevalmistaja Northrop Grumman kohautti hiljattain amerikkalaisen jalkapallon NFL-liigan loppuottelussa, Super Bowlissa, esitetyllä mainoksellaan (alla).

Siinä esitellään muun muassa valmistajan kuuluisa B-2 Spirit-häivepommikone ja miehittämätön RQ-170 Sentinel-kone. Näiden jälkeen videolla näkyy kankaalla peitetty kone, joka muistuttaa muodoltaan aiempia häivekoneita.

Washington Postin mukaan Northrop Grumman viittasi mainoksensa lopussa Yhdysvaltojen ilmavoimien tilaamaan uuteen huippusalaiseen pommikoneeseen, jonka uskotaan korvaavan B-2 -häivepommikoneen.

Ilmavoimat on arvioinut tarvitsevansa jopa 100 uutta pitkän matkan pommikonetta, ”jotka pystyvät tunkeutumaan huomaamatta syvälle vihollisen ilmatilaan ja iskemään kohteisiin missä tahansa maapallolla”.

Northrop Grummanin ehdotus kilpailee projektissa Boeingin ja Lockheed Martinin yhteisen ehdotuksen kanssa.

Ensimmäiset uudet pommikoneet olisi tarkoitus saada ilmaan 2020-luvun puolivälissä.

Huhujen mukaan uutuuskoneen olisi kyettävä toimimaan myös miehittämättömänä.

Kustannukset huolestuttavat

Pommikoneprojektin kokonaiskustannuksiksi on arvioitu peräti 55 miljardia dollaria. Yksi kone maksaisi siis noin 550 miljoona dollaria.

Asiantuntijat ovat suhtautuneet arvioon varsin skeptisesti.

Pentagonin viimeaikaiset lentokoneprojektit ovat tupanneet ylittää budjettinsa pahasti. Mikäli kustannusarvioissa pysyttäisiin, tarkoittaisi se myös, että kone olisi edeltäjäänsä merkittävästi halvempi.

B-2 Spiritejä oli alun perin tarkoitus hankkia 132 kappaletta. Lopulta koneita ostettiin vain 21. Yhden hinnaksi tuli peräti 2 miljardia dollaria.

Globalsecurity.org -sivuston johtajan John Piken mukaan B-2 Spirit -ohjelman kokonaiskustannukset olivat niin korkeat, että jokainen kone on kirjaimellisesti painonsa arvoinen kullassa.

”Arvioidut kustannukset ovat täysin merkityksettömiä”, Pike kommentoi Washington Postille.

Puolustusbudjettiasiantuntija Todd Harrison on samaa mieltä. Hänen mukaansa päättäjät pitävät kuitenkin itsepintaisesti kiinni siitä, että uusi kone on saatava edeltäjäänsä halvemmalla.

Joidenkin analyytikkojen mukaan virallisten ja todellisten kustannusten välillä on merkittäviä eroja. Monet uskovatkin, että Pentagon on jo rahoittanut projektia salaisen budjettinsa kautta. Tämä helpottaa projektin yksityiskohtien salassapitoa, mutta vaikeuttaa rahoituksen poliittista kontrollia.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)