Verkkouutiset

”Luulimme, että Kim kuoli” – Näin tavalliset pohjoiskorealaiset reagoivat ydinkokeeseen

Joidenkin pohjoiskorealaisten mielestä ydinkoe on näpäytys Yhdysvalloille, toiset taas surevat valtion tuhlailua.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

”Mielestäni tämä on aivan ihanaa. Se on hyvä tulos maamme turvallisuuden kannalta”, 27-vuotias arkkitehtiopiskelija Lee Won toteaa CNN:lle Pohjois-Korean keskiviikkona tekemästä ydinkokeesta.

22-vuotias lääketieteen opiskelija Lee Jue Sung taas korostaa Pohjois-Korean ydinohjelman palvelevan puhtaasti puolustustarkoituksia.

”Se suojelee maatamme vihollisiltamme. Yhdysvaltojen imperialistit haluavat aina tunkeutua maahamme. He ovat niin aggressiivisia”, hän toteaa.

CNN on ainoa Kim Jong-unin johtamaan diktatuuriin sallittu amerikkalaismedia. Sen haastattelut on suoritettu Pohjois-Korean hiljattain avaamassa tiede- ja teknologiakeskuksessa ja mitä ilmeisimmin viranomaisten valvonnassa. Omilla nimillään väitetysti esiintyvien vastaajien puheisiin kannattaa siten suhtautua varauksin.

Pohjois-Korean tapahtumia seuraava Daily NK on puolestaan haastatellut tästä löytyvässä jutussaan nimettöminä pysytteleviä paikallisia tietolähteitään.

”Tein töitä tehtaassa. Sitten kaikki käskettiin yllättäen kokoontumaan propagandahuoneeseen kuulemaan ’erityistä tiedotusta’. Tämä sai porukan hermostumaan”, eräs lähde kertoo.

”Jotkut spekuloivat jopa sillä, että he saattaisivat kertoa Kim Jong-unin kuolleen, aivan kuten he ovat tehneet ennen (maan edellisten johtajien Kim Il Sungin ja Kim Jong-ilin kohdalla)”, hän jatkaa.

Lähde sanoo jännityksen lauenneen, kun uutisissa puhuttiin ”vetypommin räjäytyksen täydellisestä onnistumisesta”.

Daily NK:n lähteiden mukaan yritysten propagandaviranomaiset jakoivat uutisen jälkeen jokaiselle työntekijälle tyhjän paperin ja käskivät heitä kirjoittamaan esseen ”vetypommikokeesta”. Sama määräys annettiin niin alakoululaisille kuin yliopisto-opiskelijoillekin.

”Kaikki torit suljettiin ja myyjät lähetettiin kotiin ennen uutisen julkistamista. Monet ärsyyntyivät ja sanoivat, että kyseessä on paljon melua tyhjästä”, lähde kertoo.

Hänen mukaansa monet ovat suhtautuneet kokeeseen varsin nuivasti. Maan ydinohjelmaa kritisoivien mukaan sen nielemät varat tulisi käyttää ennemmin kansan elintason nostamiseen.

”Torien donjun (mustan pörssin kaupalla rikastunut keskiluokka) parissa huolitaan siitä, että Kim Jong-unin kirstuissa on ’dollaripommin’ räjäyttämisen jälkeen valtava aukko”, toinen lähde kertoo.

Hän sanoo keskiluokan pelkäävän, että valtio alkaa vaatia heiltä enemmän varoja.

Pohjois-Korean viranomaiset keräävät uusrikkaalta keskiluokalta lahjoituksia. Niillä osoitetaan uskollisuus puolueelle ja maan johtajalle.

”Eturivin donjun edustajia puhdistettiin ’sosialismin vastaisuudesta’ syytettyinä ja heidän varansa takavarikoitiin valtiolle kolmen ensimmäisen ydinkokeen jälkeen. Johto todennäköisesti kiristää jälleen otettaan donjusta kattaakseen (kokeen) kustannukset”, lähde arvioi.

Pohjoiskorealaisten mukaan ydinkokeella ja siihen liitetyllä vahvalla propagandalla on myös ollut erikoisia vaikutuksia armeijapiireissä.

”Juuri talviharjoittelunsa aloittaneet sotilaat ihmettelevät, miksi heidän pitää harjoitella, jos vetypommi voi kerran lopettaa sodan kerralla.”

Pohjois-Korea räjäytti keskiviikkona ydinpommin. Kyseessä oli maan historian neljäs ydinkoe.

Pohjoiskorean valtion median mukaan kokeessa räjäytettiin ”pienennetty vetypommi”. Mikäli tieto pitää paikkansa, on kyse merkittävästä teknologisesta edistysaskeleesta maan aiempiin ydinpommeihin verrattuna. Asiantuntijat ovat kuitenkin suhtautuneet väitteeseen skeptisesti.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)