Japanin armeija hälytystilassa: Pohjois-Korea aikoo laukaista avaruusraketin

Pohjois-Korea on antanut virallisen ilmoituksen satelliitin laukaisemisesta.

  • LKS 20160203  KIT182; A PAC-3 missile launcher is seen in position on the grounds of the defence ministry in Tokyo on February 3, 2016. Japan said on February 3, 2016 it would destroy a North Korean missile if it threatened to fall on its territory, after Pyongyang announced it planned to launch a space rocket this month. LEHTIKUVA / AFP PHOTO / TOSHIFUMI KITAMURA

    Ilmatorjuntaohjusjärjestelmä Japanin Tokiossa.

    ()

Pohjois-Korea on antanut Kansainväliselle merenkulkujärjestölle (IMO) ilmoituksen satelliitin laukaisemisesta maata kiertävälle radalle. Japanin yleisradion mukaan laukaisu tapahtuu helmikuun 8. ja 25. päivän välillä.

Japanin armeija on asetettu hälytystilaan tulevan laukaisun vuoksi. Sekä Japani että Etelä-Korea ovat tuominneet raketin laukaisun jyrkästi. Japani on ilmoittanut ampuvansa ohjuksen alas, mikäli se kokee sen uhkaksi.

Monet pitävät väitteitä satelliitista tuulesta temmattuina. Pohjois-Korean on tiedetty aiemminkin naamioineen pitkän matkan ohjuskokeitaan rauhanomaisiksi avaruusraketeiksi. Pohjois-Korealle asetetut kansainväliset pakotteet kieltävät ohjuskokeet, mutta sallivat avaruusteknologian testaamisen.

Johns Hopkins yliopiston Korea-instituutin ylläpitämän 38 North -uutissivuston mukaan Pohjois-Korean Sohaen laukaisupaikalla on havaittu kasvanutta toimintaa tammikuun lopulla. Sohaessa on muun muassa satelliittikuvien perusteella saatettu jo testata raketin moottoreita.

Financial Timesin mukaan Yhdysvalloissa ollaan huolissaan mahdollisesta onnistuneesta ohjuskokeesta. Pitkän matkan ohjusteknologian kehittäminen yhdessä nopeasti etenevän ydinohjelman kanssa merkitsevät eristäytyneen diktatuurin iskukyvyn kasvua.

“Emme hae mitään ennaltaehkäisevää ratkaisua laukaisuun, jota ei ole vielä edes tapahtunut”, Yhdysvaltojen ulkoministeriön tiedottaja totesi, viitaten entistä tiukempiin pakotteisiin.

”Jo ilmoitus itsessään on jälleen yksi osoitus siitä, että kansainvälisen yhteisön on asetuttava tukemaan kovempaa linjaa heitä (Pohjois-Koreaa) vastaan”, hän jatkaa.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.