Verkkouutiset

Pohjois-Korean oma ”internet” hämmästyttää

Julkinen tietoverkko ei sanana helposti yhdisty mielikuviin Pohjois-Koreasta. Maalla on kuitenkin kuitenkin oma vapaasti käytettävä "internet". Suurin osa väestöstä ei ole sitä kuitenkaan koskaan käyttänyt.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Pohjois-Korealla on oma vastineensa Internetille, kertoo uutissivusto Fast Company. Nimellä Kwangmyong (”Kirkas”) kulkeva tietoverkko ei kuitenkaan ole yhteydessä ulkomaailmaan ja sen käyttö on rajattu tarkalleen maan rajojen sisäpuolelle. Edes ulkomaiset vieraat eivät verkkoa saa käyttää.

Kwangmyongissa on arviolta 1000–5000 nettisivua, joiden sisältö koostuu pääasiassa uutispropagandasta, koulutusmateriaalista ja skannatuista arkistoista. Lisäksi siitä löytyy esikuvansa tapaan hakukone, uutisryhmiä ja jopa sähköpostin tapainen viestintäjärjestelmä.

Omista palvelimista tai nettisivuista on kuitenkin turha haaveilla, sillä tietoverkko on vahvasti keskushallinnon käsissä. Tämä näkyy myös käyttökokemuksessa kaikkialla. Esimerkiksi kaikki maininnat maan nykyisestä johtajasta Kim Jong-unista tai hänen edeltäjistään kirjoitetaan teksteissä 20 prosenttia tavallista isommalla fontilla.

Teoriassa tietoverkko on kaikkien pohjoiskorealaisten käytettävissä. Keskivertokansalaiselle Kwangmyongia ei kuitenkaan käytännössä ole olemassa. Alle kymmenen prosenttia väestöstä uskotaan koskaan käyttäneen tietoverkkoa ja ylipäätään tietokoneen käyttöä pääkaupunki Pjongjangin ulkopuolella ei juurikaan tunneta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)