Verkkouutiset

Palestiinan Abbas haastaa Britannian oikeuteen Israelin synnystä

Palestiinalaishallinnon presidentti aikoo haastaa Britannian oikeuteen, kertoo Independent.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Palestiinalaishallinnon presidentti Mahmoud Abbas on ilmoittanut aikovansa haastaa Britannian oikeuteen vuonna 1917 tehdystä julistuksesta, joka lopulta johti Israelin valtion syntyyn.

Abbasin ilmoituksen luki Palestiinan ulkoministeri Riyad al-Maliki tällä viikolla Arabiliiton huippukokouksessa Mauritaniassa, jonne presidentti oli estynyt tulemasta.

Kyseessä on Balfourin julistus eli Britannian ulkoministerin Arthur Balfourin Britannian juutalaisyhteisön johtajalle Walter Rothschildille kirjoittama kirje. Se toi julki kannan, jonka mukaan Britannian hallitus tuki sionistien aikeita perustaa juutalaisille oma valtio Palestiinaan. Julistukseen sisältyi ehto, ettei paikallisen väestön elinoloja loukkaaviin toimenpiteisiin saisi ryhtyä.

Balfourin lupauksen väitetään olleen ristiriidassa brittien ensimmäisen maailmansodan aikana Palestiinan arabeille antaman itsenäisyyslupauksen kanssa.

– Tähän pahaenteiseen lupaukseen pohjautuen sadat tuhannet juutalaiset ovat muuttaneet Euroopasta ja muualta Palestiinaan niiden palestiinalaisten kustannuksella, joiden vanhemmat ja isovanhemmat ovat asuneet kotimaansa kamaralla tuhansia vuosia, presidentin ilmoituksessa sanottiin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)