Verkkouutiset

Moskovan uhka: Lähi-idän öljykentät piti tuhota ydinasein

Kylmän sodan varhaisvuosina USA ja Britannia olisivat tuhonneet Lähi-idän öljylähteet, jos Neuvostoliitto olisi miehittänyt alueet.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

National Security Archive on julkistanut 1940-luvun lopulta 1960-luvun alkuun ajoittuneet suunnitelmat. Britit valmistautuivat käyttämään ydinaseita Iranissa ja Irakissa, jos Neuvostoliitto olisi miehittänyt niiden öljyrikkaat alueet.

Alueen hallituksia ei ilmeisesti koskaan informoitu suunnitelmista. USA:n virkailijoiden mukaan kuitenkin maat olisivat hyväksyneet toimet.

Öljyyn pääsyn estämisen doktriini oli voimassa aina 1960-luvulle asti.

Dokumentit ovat Britanniasta. Suunnitelmat hyväksyi 67 vuotta sitten USA:n presidentti Harry Truman erittäin salaisella ja kiistetyllä NSC 26/2 -käskyllä.

Ensimmäisessä vaiheessa käsky koski amerikkalaisia ja brittiyhtiöitä, joiden tuli estää pääsy öljykentille tai tuhota niiden infra ja öljylähteet neuvostomiehittäjän tullessa. Määräysten myötä CIA muutti öljy-yhtiöitä lähes ”puolisotilaallisiksi”.

CIA:n totaalikielto-ohjeet kehitettiin Saudi-Arabiaa varten. Niitä sovellettiin myös Kuwaitissa, Bahrainissa ja Qatarissa, joissa britit hallitsivat.

Dokumenteissa kerrotaan keskusteluista käyttää ydinaseita Iranissa ja Irakissa. Brittivirkailijat pitivät ydinaseita mahdollisuutena tuhota öljylaitokset, kunnes tavallisempien räjähteiden käytöstä tuli halutumpi vaihtoehto.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)