Ministeri älähti turvapaikkapolitiikasta ‒ "Tästä on tullut shoppailua"

Norjan maahanmuuttoministeri kritisoi tilannetta, jossa turvapaikanhakija voi itse valita, mistä maasta haluaa turvapaikan.

  • LKS 19990408 - SKOPJE - MAKEDONIEN - KOSOVO FLYKTINGAR : Flyktingmän väntar på att bli registerade på torsdag morgonen för att få åka tillsammans med sina familjer till Norge, bort från flyktinglägret norr om Skopje i Makedonien.  / pfp 1999  -Digital image- code: SKO46

    Norjaan pyrkiviä pakolaisia.

    ()

Norjan maahanmuuttoministeri Sylvi Listhaug kritisoi tilannetta, johon Euroopan epäyhtenäinen pakolaispolitiikka on johtanut, kertoo The Local. Listhaugin mukaan meneillään on tilanne, jossa Euroopan maat kisaavat, kenellä on tiukin turvapaikanhakijapolitiikka.

‒ Niin kauan kuin turvapaikkapolitiikka Euroopassa ei toimi, vain muutama maa on turvapaikanhakijoiden silmissä houkutteleva kohde. Norja on yksi näistä maista, Listhaug sanoo.

Eurooppa on ollut pakolaiskriisin alla epäyhtenäinen. Esimerkiksi EU:n jäsenvaltiot ovat hoitaneet turvapaikkapolitiikkaansa lähinnä kansallisella tasolla. Listhaugin mukaan tilanne mahdollistaa, että turvapaikanhakijat voivat itse valita, mistä maasta hakevat turvapaikkaa.

‒ Tästä on tullut eräänlaista turvapaikkashoppailua. Maahantulijat haluavat itse valita, mihin maahan suuntaavat, ja he haluavat maihin, joissa on yhteiskunnallista hyvinvointia ja demokratia, Listhaug sanoo.

Euroopan neuvoston pääsihteeri, norjalainen Thorbjørn Jagland on kritisoinut Listhaugin maahanmuuttopolitiikkaa. Listhaug on muun muassa ehdottanut, että turvapaikanhakijan tulisi työskennellä tai opiskella neljä vuotta ennen kuin hän voi tuoda perheenjäsenensä Norjaan.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.