Verkkouutiset

Norjan pääministeri briteille elämästä EU:n ulkopuolella: Ette tule pitämään tästä

Norja toimii Brysselissä kuin lobbausorganisaatio.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Norjan pääministeri Erna Solberg sanoo, että elämä EU:n ulkopuolella voi aiheuttaa pettymyksen briteille.

– He eivät tule pitämään tästä, Solberg sanoo Politico-lehdelle.

Britannian EU-eroa vaativa Vote Leave -kampanja on usein perustellut vaatimustaan ”Norjan mallilla”. Norja kuuluu Euroopan talousalue ETA:an, mikä takaa sille pääsyn EU:n sisämarkkinoille. Se sallii työvoiman vapaan liikkuvuuden ja maksaa EU:lle jäsenmaksun kaltaista maksua noin 850 miljoonaa euroa vuodessa.

Solbergin mukaan ongelma syntyy siitä, että Norja joutuu noudattamaan EU:n päätöksiä, mutta se ei itse pääse osallistumaan päätöksentekoon. Hän sanoo, että Norja toimii Brysselissä samoin kuin lobbausorganisaatiot eli pyrkii vaikuttamaan päätöksiin epävirallisia kanavia myöten.

– Joskus onnistumme hyvin, joskus emme. Tällainen päätöksenteko tulee olemaan briteille vaikeaa, Solberg sanoo.

EU-eroa vaativan UKIP-puolueen puheenjohtaja Nigel Farage totesi keskiviikkona BBC:n mukaan, että Norja saa päättää itse esimerkiksi kalastuskiintiönsä. Tästä syystä maan kalastuselinkeino menestyy hyvin.

Maatalous ja kalastus eivät kuulu Norjan ETA-sopimuksen piiriin. Osallistuminen EU:n sisämarkkinoihin merkitsee kuitenkin, että Norja noudattaa noin kolmea neljäsosaa kaikesta EU-lainsäädännöstä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)