Verkkouutiset

”Oikeistopopulisti ulkoministeriksi”, ”kivun vuodet” – näin Suomen hallituksesta maailmalla

Kansainvälinen lehdistö uutisoi uuden hallituksen tiukkaa talouspoliittista linjaa ja Timo Soinin tuloa ulkoministeriksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

”Laman vaivaamaa Suomea odottaa viisi vuotta kivuliasta vyönkiristystä”, brittiläinen Telegraph analysoi hallitusneuvottelujen lopputulosta.

Telegraph pitää perussuomalaisten puheenjohtajan Timo Soinin nimitystä ulkoministeriksi ja kokoomuksen puheenjohtajan Alexander Stubbin nimitystä valtiovarainministeriksi yllätyksenä.

”Stubb on nyt istunut sekä pää-, ulko- että valtiovarainministerinä”, brittilehti huomauttaa.

Telegraphin mukaan Suomi on kärsinyt lamasta jo kolme vuotta. Se kutsuu Suomea ”Etelä-Euroopan maiden jälkeen huonoiten menestyneeksi euroalueen taloudeksi”.

Lehti huomauttaa, että Alexander Stubbin valtiovarainministerinimitys otetaan velkaisissa euromaissa todennäköisesti vastaan ilolla. Toisin olisi käynyt, jos paikka olisi mennyt Timo Soinille.

”Oikeistopopulisti ulkoministeri”

Saksalainen Deutsche Welle (DW) keskittyy hallitusohjelmauutisoinnissaan juurikin ministerinimityksiin. DW otsikoi juttunsa ”Suomi valitsi oikeistopopulistin ulkoministeriksi”.

Lehti käy läpi perussuomalaisjohtajan poliittista uraa, ja kertoo Soinin tähdänneen ulkoministerin pallille jo vuosia.

DW teroittaa, ettei perussuomalaiset ole Suomessa ääripuolue. Samaa sanoo myös Soini.

”Emme ole ääriajattelijoita. Olemme konservatiiveja”, Soini toteaa DW:lle.

Saksalaislehti on haastatellut myös politiikan tutkija Erkka Railoa, jonka mukaan perussuomalaiset on käytännössä maahanmuuttovastainen puolue.

DW nostaa esiin myös Soinin ja perussuomalaisten kriittisen suhtautumisen Kreikan lainoittamiseen ja maan asemaan euroalueen jäsenenä.

Lehdessä huomautetaan myös, että Soini on katolilainen ja vastustaa homoliittoja ja aborttia.

Ovi auki Natoon

Myös talouslehti Financial Times (FT) keskittyy uutisessaan Timo Soinin ulkoministeripestiin ja Suomen talousvaikeuksiin.

Lehti mainitsee tulevan hallituksen kaavaileman puolustusselvityksen, jossa otetaan kantaa myös Nato-jäsenyyden vaikutuksiin. FT sanoo Suomen uuden hallituksen ”jättävän oven auki Nato-jäsenyydelle”

FT ottaa lisäksi kantaa Suomen geopoliittiseen asemaan Venäjän naapurina, ja kertoo uuden hallituksen kasvattavan Suomen puolustusmenoja ”samalla, kun se sopeutuu Euroopan muuttuvaan turvallisuusympäristöön”.

FT pitää Timo Soinin hallitusohjelman julkistamisen jälkeisiä kommentteja EU-asioissa rauhallisina.

”(Soini) tuotti pettymyksen Britannian pääministeri David Cameronille toteamalla, ettemme pidä EU-sopimusten uudelleen neuvottelemista tällä hetkellä ajankohtaisena”, lehdessä todetaan.

Uutta pääministeriä Juha Sipilää lehti luonnehtii ”entiseksi telealan johtajaksi ja miljonääriksi, joka haluaa johtaa hallitusta kuin yritystä”.

FT mainitsee myös hallituksen vaatiman yhteiskuntasopimuksen ja toteaa Sipilän korostaneen ohjelman julkistamisen jälkeen edessä olevia kipeitä talouden sopeuttamistoimia.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)