Verkkouutiset

Nato julkaisi vastausmuistion syytöksiin: näin Venäjä johtaa harhaan

Venäjä pyrkii viemään huomion pois toimistaan syyttämällä muita, puolustusliitto Nato toteaa julkistamassaan muistiotiedotteessa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Naton tiedotteen mukaan ”Venäjän aggressio Ukrainaa kohtaan on vienyt Venäjän kansainväliseen eristykseen, mukaan lukien Naton keskeytys kaikesta käytännön yhteistyöstä Venäjän kanssa. Viedäkseen huomion pois teoistaan Venäjä on kohdistanut Natoa vastaan sarjan syytöksiä, jotka perustuvat vääriin tosiasioiden tulkintoihin ja jättävät huomiotta Naton pyrkimykset rakentaa yhteistyötä Venäjän kanssa. Venäjä on myös tehnyt perusteettomia hyökkäyksiä Ukrainan viranomaisten legitimiteettiä kohtaan ja uhannut käyttää voimaa vallatakseen alueen Ukrainasta. Tämä dokumentti laittaa tosiasiat pöydälle”.

Venäjä on syyttänyt Natoa muun muassa sen sivuuttamisesta kansainvälisessä yhteistyössä.

”Nato on pyrkinyt strategiseen kumppanuuteen Venäjän kanssa kaikilla olennaisilla alueilla 1990-luvun alusta alkaen”, Nato vastaa.

Nato listaa lukuisia sen ja Venäjän välisiä yhteistyösopimuksia ja muistuttaa, kuinka paljon yhteistyötä Venäjä ja puolustusliitto ovat tehneet huumeiden vastaisista operaatioista sukellusveneiden pelastusoperaatioihin.

”Marginalisoinnin sijaan Nato on kohdellut Venäjää etuoikeutettuna kumppanina,” Natosta sanotaan.

Nato ei myöskään allekirjoita Venäjän väitteitä siitä, että sen laajeneminen vaarantaisi maan turvallisuuden.

Naton mukaan puolustusliiton on oltava olemassa turvallisuuden takaamiseksi.

”Pitämällä kiinni näistä arvoista Natosta on tullut enemmän kuin vain vahva sotilasliitto – siitä on tullut poliittinen foorumi vuoropuhelua ja yhteistyötä varten.”

Natosta korostetaan, ettei se ole koskaan pyrkinyt pakottamaan Ukrainaa jäsenekseen, kuten Venäjä on väittänyt. Se kertoo kunnioittaneensa Ukrainan valintaa olla kuulumatta mihinkään blokkiin.

Naton mukaan Venäjän väitteet siitä, että amerikkalaiset ja saksalaiset viranomaiset olisivat luvanneet jo vuonna 1990, ettei puolustusliitto laajene Itä- ja Keski-Eurooppaan, ovat niin ikään virheellisiä, eikä niistä ole edes mitään todisteita.

Krimin liittäminen Venäjään oli laiton toimi

Venäjä on toistellut moneen otteeseen, että Krimin niemimaa liitettiin Venäjään laillisesti. Naton mukaan tämä ei pidä paikkaansa.

”Kansanäänestys oli laiton Ukrainan perustuslain mukaan. Sen mukaan Ukrainan alueen muuttamiseen liittyvistä kysymyksistä on järjestettävä kansallinen äänestys”, Naton muistiossa sanotaan.

Nato myös muistuttaa, että äänestys järjestettiin Venäjän armeijan valvonnassa, eikä jaa Venäjän viljelemää käsitystä siitä, että kansainvälisen tuomioistuimen Kosovon itsenäistymistä koskeva päätös oikeuttaisi Krimin äänestyksen.

”Oikeus totesi Kosovon kohdalla, ettei kyse ole ennakkotapauksesta, vaan nimenomaisesti vain Kosovon itsenäistymisestä.”

Naton mukaan Venäjän puheet Ukrainan nykyhallinnon laittomuudesta ovat myös perättömiä.

”Nykyinen presidentti ja hallitus valittiin valtavalla enemmistöllä Ukrainan parlamentissa helmikuussa 2014. Parlamentti taas valittiin lokakuussa vuonna 2012 ja tuolloin Venäjä kehui vaalien oikeudenmukaisuutta ja rauhanomaisuutta”, Natosta todetaan.

Naton Tosiasiat selviksi -muistioon voi tutustua kokonaisuudessaan tästä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)