Verkkouutiset

Nato varoittaa: Venäjän hybridisodan merkkejä Moldovassa

Nato on valmis toimimaan, jos Venäjä yrittää uutta invaasiota erikoisjoukoilla ja vakoojilla, Naton komentaja kenraali Philip Breedlove sanoo.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Pohjois-Atlantin neuvoston kokouksessa maanantaina puhuneen Philip Breedloven mukaan Nato ei tule sallimaan Krimin ja Itä-Ukrainan tapahtumien toistumista muualla Euroopassa.

Breedlove korosti, että mikäli Venäjä käyttäisi tunnuksettomia joukkoja eli niin kutsuttuja ”pieniä vihreitä miehiä” tai pyrkisi masinoimaan paikallisia venäläisvähemmistöjä separatismiin esimerkiksi Baltiassa, voisivat Nato-maat vedota puolustusliiton viidennen artiklan turvatakuisiin.

”Meidän on varauduttava tällaiseen hybridisotaan ja mietittävä, kuinka valmistamme liittolaisiamme paremmin luokittelemaan ja ymmärtämään sitä ja selviämään sen alkusoitosta”, Breedlove totesi Daily Beastin mukaan.

Breedloven mielestä Lännen on opittava ymmärtämään niitä häilyviä rajoja, joiden puitteissa Venäjä taistelee.

”Meidän on muutettava käsitystämme siitä, mitä invaasio tarkoittaa”, Breedlove sanoi.

Hänen mukaansa nykyisin on turha enää odottaa siihen asti, kun tankkikolonnat vyöryvät maan rajojen yli.

Breedlove totesi näkevänsä Moldovassa orastavia merkkejä Ukrainan kaltaisesta hybridi-invaasiosta.

”Olemme nähneet, kuinka käsikirjoitus toimi Krimillä. Olemme myös nähneet, kuinka se toimii Itä-Ukrainassa ja nyt alamme nähdä, kuinka se toimii Moldovassa.”

Ukrainan turvallisuusneuvoston tiedottaja Andrei Lysenko kertoi hiljattain Moldovan entiseltä sisäministeriltä George Cosovanilta saatuihin tietoihin viitaten, että maassa on niin kutsuttuja ”pieniä vihreitä miehiä”.

Moldovan vastavakoiluviraston päällikkö Mihai Bălan kommentoi tilannetta Radio Free Europelle viime perjantaina antamassaan haastattelussa.

Bălanin mukaan vastavakoiluviraston virkailijat ovat paljastaneet kansankiihottajia ja värvääjiä, jotka ovat vieneet Moldovan eteläosien asukkaita ”koulutettavaksi ulkomaille”.

Bălan ei maininnut Venäjää suoraan vaan puhui varovasti ulkomaalaisista toimijoista. Hän totesi myös, että asiaa tutkitaan edelleen, eikä halunnut paljastaa yksityiskohtia.

Moldovan ja Venäjän välejä hiertää etenkin Transnistrian alue.

Transnistria on Moldovan ja Ukrainan välisellä raja-alueella sijaitseva yksipuolisesti Moldovasta itsenäistynyt alue. Venäjällä on siellä vahva sotilaallinen läsnäolo.

Transnistrian hallinto on useaan otteeseen ilmaissut alueen haluavan liittyä Venäjään.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)