Lähes puolet ruotsalaisista kannattaa Natoon liittymistä

Natoon liittymisellä on tuoreen kyselyn mukaan Ruotsissa selvästi enemmän kannattajia kuin vastustajia.

  • LKS 20150629 Ruotsalainen JAS Gripen hävittäjä osallistuu Arctic Challenge 2015 lentotoimintaharjoitukseen Rovaniemellä 27. toukokuuta 2015. Harjoituksessa on mukana yli sata lentokonetta. Järjestäjämaiden Suomen, Ruotsin ja Norjan lisäksi harjoitukseen osallistuvat Hollanti, Britannia, Ranska, Saksa, Sveitsi, Yhdysvallat ja Nato. ... Swedish JAS Gripen fighter attends Arctic Challenge 2015 exercise in Rovaniemi, Finland on May 27, 2015. Norway, Finland and Sweden have organized Arctic Challenge Exercise 2015 (ACE15). The exercise involves units also from the Netherlands, Great Britain, France, Germany, Switzerland, the United States and NATO. STR / LEHTIKUVA Kaisa Siren

    Ruotsalainen JAS Gripen -hävittäjä Arctic Challenge 2015 -harjoituksessa Rovaniemellä viime toukokuussa.

    ()

Ruotsin yhteiskuntasuojelu- ja valmiusviraston MSB:n (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) tuoreessa mielipidekyselyssä Natoon liittymistä kannattaa yhteensä 47 prosenttia vastaajista. Liittymistä heti kannatti 22 prosenttia vastaajista ja liittymistä jonkin ajan kuluttua 27 prosenttia.

Natoon liittymistä vastusti vain 34 prosenttia. Mielipidettään ei osannut sanoa 18 prosenttia vastaajista.

Edellisessä mittauksessa vuonna 2014 mielipidejako oli lähestulkoon sama. Natoon liittymistä kannatti 48 prosenttia, vastusti 35 prosenttia ja 17 prosenttia ei osannut sanoa.

Naton kannatus on MSB:n mukaan Ruotsissa kasvanut viime vuosien aikana. Samalla kannastaan epätietoisten osuus on pienentynyt. Kannattajien osuus ylitti vastustajien osuuden ensimmäisen kerran vuonna 2014.

Vielä vuonna 2013 Natoon liittymistä vastusti 40 prosenttia vastaajista, ja kannattajia oli vain 36 prosenttia. Epätietoisten osuus oli 24 prosenttia.

Kyselystä käy myös ilmi, että lähes 60 prosenttia vastaajista kannattaa Ruotsin puolustusmenojen kasvattamista.

MSB:n tutkimus tehtiin verkkokyselynä viime vuoden loka-marraskuussa. Siihen vastasi 1 020 henkilöä.

Verkkokyselyn luonteesta johtuen tulokset eivät kuitenkaan ole tilastollisesti kovin tarkkoja. MSB:n mukaan merkitsevä mielipidemuutos vuoden aikana edellyttää tässä kyselyssä vähintään 5–6 prosenttiyksikön muutosta.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.