Verkkouutiset

Näin siirtolaisvirta Italiaan toimii: Meren ylitys 200 dollaria – ilmainen matka neljän muun tuojalle

Ihmisten salakuljetus on vuosittain jo 35 miljardin euron liiketoimintaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ihmissalakuljetus on hyvin organisoitua ja se häviää enää rahallisesti huume- ja asekaupalle, kertoo italialaislehti La Stampa.

Lehti kertoo Global Initiative against Transnational Organized Crimen raportista, jossa tutkijat ovat haastatelleet Eurooppaan pyrkijöitä ja saaneet sitä kautta tietoa, miten ihmissalakuljetus Afrikasta Eurooppaan toimii.

Yksi pääreiteistä on keskisen Välimeren ylitys Pohjois-Afrikasta Italiaan, jonne vuodesta 2014 on tullut kyseisen retin kautta 600 000 ihmistä.

Vuoteen 2013 saakka matka esimerkiksi Saharan eteläpuolisesta Afrikasta tai Syyriasta Libyaan sieltä Eurooppaan oli melko kallista. Syyrialaiset maksoivat matkasta parhaimmillaan yli 2000 euroa.

Nyttemmin Libyasta Italiaan pääsee maksimissaan 200 dollarilla ja sellainen Eurooppaan pyrkijä, joka tuo mukanaan neljä maksavaa asiakasta, saa ilmaisen kyydin. Talvikuukausina ylityksen hinta on vain 40-80 dollaria.

Nigeristä puolestaan pääsi Libyaan Sahelin autiomaan yli 200-400 dollarilla. Muuttoliikkeen keskuspaikka oli viime vuoden loppuun saakka Agadez Nigerissä, mistä tapasi joka maanantai lähteä satakunta pick-uppia kyydissään 25-35 matkustajaa kohti Libyaa.

Tänä vuonna reitti on hiljainen ja uusia reittejä on avattu kohti Algeriaa ja Egyptiä.

Afrikan sarvesta kohti Eurooppaa pääsee myös Sudanin ja Egyptin kautta, mutta se on Global Initiative Against Transnational Organized Crimen mukaan sangen kallis, 3000-5000 dollaria.

Sen sijaan reitti Sudanista Libyaan on halventunut ja maksaa nyt noin tuhat dollaria hengeltä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)