Verkkouutiset

Mepin synkkä ennustus: EU joutuu tekemään maihinnousun Libyaan

Nils Torvaldsin mielestä Pohjois-Afrikan ongelmiin tarvitaan humanitaarinen ja sotilasoperaatio.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

EU-parlamentaarikko Nils Torvalds (r.) ennustaa, että EU joutuu pyytämään YK:lta mandaattia sotilasoperaatioon, jotta Välimeren pakolaisongelmaan löydetään ratkaisu.

– Luulen, että joudumme pyytämään YK:n lupaa ja nousemaan maihin Libyassa. En tiedä, missä vaiheessa päätös tulee eteen, mutta mitä pikemmin, sen parempi, hän sanoo.

EU-maiden päämiehet kokoontuivat torstaina huippukokoukseen etsimään ratkaisuja pakolaiskriisiin. Kokous kutsuttiin koolle, koska viime viikonloppuna Välimereen hukkui 700 pakolaista heitä kuljettaneen laivan upottua.

Päämiehet päättivät lisätä rajavalvonnan resursseja. Sotilasoperaatiosta keskusteltiin, mutta siitä ei tehty päätöstä. Operaation tavoitteena olisi tuhota ihmissalakuljettajien laivoja.

Torvaldsin mielestä ongelma ei ratkea veneiden ”täsmäpommituksilla”.

– Joku voisi miettiä tätä kaksi kertaa.

Hänen mukaansa sotilasoperaatiota tarvitaan silti, koska sen turvin Pohjois-Afrikkaan voitaisiin toimittaa humanitaarista apua. Ilman sotilaiden turvaa avustustyöntekijöiden henki on vaarassa, hän sanoo.

– Muuten Kalashnikov yskii.

Vihreä meppi Heidi Hautala epäilee sotilasoperaation mielekkyyttä, koska lukuisissa Afrikan maissa ongelmina ovat rikollisuus ja korruptio, joita sotilaallinen toiminta ei korjaa.

Hän ehdottaa sen sijaan ”humanitaarista käytävää”, joka tarjoaisi vainoa pakeneville ihmisille helpomman pääsyn Eurooppaan. Hänen mielestään myös kehitysapua pitää kasvattaa.

– Se ei ole vain menoerä vaan se on globaali vero, jonka tekee ihmisarvoisen elämän mahdolliseksi.

Torvaldsin mukaan EU:n yksi suuri ongelma on, että pakolaisongelman ratkaisemiseen ei löydy rahaa. Ukrainan ja Välimeren alueen kriisit ovat tyhjentäneet hätäbudjetin, ja lisärahaa saadaan vain EU-ministerien päätöksellä. Siihen vaaditaan yksimielinen päätös, mistä käytännössä seuraa, että aina löytyy ainakin yksi maa, joka vastustaa lisärahaa, eikä päätöstä saada tehtyä.

Paine kasvaa

Hautala moittii EU-päämiesten torstaista päätöstä, joka tähtää hänen mielestään vain maahantulon estämiseen, ei pakolaisten vaikean tilanteen parantamiseen.

EU-parlamentaarikko Liisa Jaakonsaari (sd.) sanoo, että Suomi on yksi niistä maista, joita vaaditaan lisäämään vastuutaan ”taakanjaossa”. Se tarkoittaa, että Suomen pitää ottaa vastaan nykyistä enemmän pakolaisia.

– Paine Suomea kohtaan kasvaa, Jaakonsaari sanoo.

Hautalan mielestä Suomi painaa päänsä pensaaseen.

– Kun vertaa Ruotsiin, ero on aivan järkyttävä. Suomella ei ole mitään vastuuta, hän sanoo tuohtuneena.

Suomi korotti viime vuonna pakolaiskiintiötä 1 050 henkilöön Syyrian sodan takia. Aiemmin kiintiö oli 750 henkilöä. Ruotsi on sanonut myöntävänsä pysyvän oleskeluluvan kaikille maahan tuleville syyrialaisille.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)