Verkkouutiset

Ranskan presidentti lyttäsi tylysti eurokriisin hoidon – ”Euroopan epäonnistuminen”

Ranskan presidentti Emmanuel Macron arvostelee tapaa, jolla Kreikan velkakriisistä vuonna 2010 alkanut eurokriisi ratkaistiin
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Pnyxin kukkulalla Akropolin edustalla Ateenassa torstai-iltana pitämässään puheessa Macron huomautti, että Kreikan kriisi ei ollut yksin Kreikan kriisi.

– Se oli Euroopan kriisi ja tietyssä mielessä, uskallan sen sanoa, Euroopan epäonnistuminen, Macron sanoi.

Hän kysyi, ovatko ne ihmiset aivan järjissään, jotka vaativat, että euroalueen jäsenmaiden pitäisi edelleen yksin vastata tulevista finanssikriiseistä. Ranskan presidentin mielestä euroalueen tekeminen toimivaksi edellyttää eurooppalaisen tason päätöksentekoa.

– Minun mielestäni Kansainvälisellä valuuttarahastolla ei olisi ollut sijaa Euroopan asioissa, ja toivon, että Eurooppa löytää itsenäisyytensä kokonaisuudessaan, Macron sanoi lehdistötilaisuudessa samana iltana.

Macron vaati Kreikalle velkahelpotusta ja vaati, ettei IMF aseta Kreikalle enää lisävaatimuksia.

Uudistukset Saksan vaalien jälkeen

Macron puhui Kreikassa useissa yhteyksissä hankkeestaan Euroopan unionin uudistamiseksi. Hän haluaa, että kansalaisia kuullaan ennen EU:n uudistamista.

– Meidän täytyy löytää uudelleen se into, jonka pohjalle unioni perustettiin ja tehdä muutos, mutta ei teknokraattien ja byrokratian johdolla, Macron sanoi puheessaan.

Macron esitti puheessaan demokraattisesti valittujen kansallisten konventtien eli valmistelukuntien perustamista ensi vuoden alkuun. Jokaisessa halukkaassa maassa koottaisiin demokraattisesti valituista edustajista valmistelukunta keskustelemaan ja ottamaan kantaa EU:n uudistamiseen.

Konventtien tehtävänä olisi konsultoida kansalaisia heidän ajatuksistaan EU:n uudistamisessa. Lähestymistapa on samanlainen kuin Macronin presidentinvaalikampanjassa, jossa hänen puolueensa En Marche! (Liikkeelle!) tiedusteli ennen kampanjan käynnistämistä kansalaisilta ajatuksia siitä, mitä Ranskassa pitäisi uudistaa.

Omat ajatuksensa EU:n uudistamisesta Macron aikoo esitellä sen jälkeen, kun Saksassa on pidetty liittopäivävaalit 24. syyskuuta. Hän aikoo esitellä 10 ”konkreettista ehdotusta” Euroopan uudelleenrakentamiseksi.

Ateenan puheessaan Macron antoi osviittaa siitä, mitä hän aikoo esittää. Hän kertoi haluavansa euroalueelle parlamentin, joka toisi euromaiden päätöksentekoon demokraattisen vastuun, joka siltä nykyisin puuttuu.

Macron toivoo, että euroalueella olisi budjetti ja oma valtiovarainministeri. Lisäksi hän on sitä mieltä, että euroalueella pitäisi olla itsenäinen kyky käsitellä finanssikriisejä Euroopan valuuttarahaston kautta.

Macron kertoi kannattavansa valtioiden rajat ylittäviä listoja Euroopan parlamentin vaaleihin.

Samat ajatukset EU:n kehittämisestä Macron toi esille jo keväällä Ranskan presidentinvaalikampanjassa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)