Verkkouutiset

Maailmanpankki-johtaja: Maahanmuutto on globalisaation lahja

Maailmanpankin operatiivinen johtaja sanoo, että Ruotsin tulisi ottaa johtoasema maahanmuuttokysymyksissä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Maailmanpankin operatiivisena johtajana työskentelevä Sri Mulyani Indrawati ohjeistaa maailman päättäjiä suhtautumaan päällä olevaan maahanmuuttotilanteeseen mahdollisuutena uudistaa maiden taloutta.

– Maahanmuuttoaallot ovat seurausta globalisaatiosta. On luonnollista, että ihmiset muuttavat maailman laidalta toiselle, kun etsivät parempia mahdollisuuksia, töitä, tai jakaakseen teknologiaa ja innovaatioita. Tämä on hyvä asia ja globalisaation lahja monille maille, Indrawati sanoo.

Indrawati toimi Indonesian valtiovarainministerinä vuodesta 2005 vuoteen 2010 ja tuli tunnetuksi taistelustaan korruptiota vastaan. Häntä on kiitelty myös järjestyksen luomisesta maan vero- ja tullijärjestelmiin. Häntä haastatteli Svenska Dagbladet.

Indrawatin mukaan maailma voidaan jakaa kahteen osaan väestöpyramidien perusteella. Toisella puolella ovat maat, joissa väestö vanhenee, eläkeläisten määrä kasvaa ja työvoiman määrä supistuu. Toisella puolella taas ovat sellaiset maat, joissa syntyvyys ja väestönkasvu ovat jatkuvasti suuret, ja joilla on suuri tarve investoida koulutukseen ja työpaikkojen luomiseen.

– On win-win -tilanne molemmille osapuolille, kun maahanmuutto suuntautuu niistä maista, joissa väki on nuorta, sellaisiin maihin, joissa väestö ikääntyy. Sitä tapahtuu juuri nyt, Indrawati sanoo.

Indrawati korostaa, että sotaa ja konflikteja pakenevat ihmiset ovat eri asia. Tämä ei kuitenkaan saa olla maille mikään tekosyy.

– Pakolaiset ovat harvoin liikkeellä lyhytaikaisesti. Loppujen lopuksi vastaanottajamaan täytyy ymmärtää, että myös pakolaiset ovat osa yhteiskuntaa. Mikäli maassa on vanheneva väestönkehitys, tulee ymmärtää nopeammin se, että maahanmuuttajat ovat ennemminkin mahdollisuus kuin painolasti, hän toteaa.

Indrawatin mukaan median rooli vallankäyttäjänä on suuri etenkin siksi, että maahanmuuttokysymykset ovat poliittisesti tunteita herättäviä ja koska yhteiskunnassa tapahtuvat muutokset vievät aikaa. Hän kertoo ymmärtävänsä tämän, mutta toivovansa silti, että Ruotsi ottaisi johtoaseman maahanmuuttokysymyksissä.

– Ruotsi on jo nyt edelläkävijä monilla alueilla, kuten esimerkiksi ihmisoikeuksien, tasa-arvon ja lakien kunnioittamisen suhteen. Sitä paitsi Ruotsi on korkean elintason maa ja avoin yhteiskunta, joka suhtautuu reformeihin myönteisesti. Tämän takia maan kyky vastata maahanmuuttovirtoihin tulee olemaan testi, joka toimii esimerkkinä monille muille maille, Indrawati sanoo.

Indrawatin mukaan kyseessä olisi Ruotsin mahdollisuus osoittaa johtajuutta ja tehdä oikein.

– Ymmärrän, ettei asia ole yksinkertainen. Kuumia poliittisia vääntöjä voi syntyä, mutta Ruotsilla on pitkä historia tunteikkaiden ja hankalien kysymysten käsittelemisessä, hän toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)