Verkkouutiset

Työtön entinen merijalkaväen sotilas nukkuu pakettiautossa – 4 600 kohtalotoveria Los Angelesissa

Yhä useammat kotiutuneet sotaveteraanit ovat yhdysvaltalaisen uutiskanavan mukaan saaneet huomata, etteivät he löydä töitä tai vakituista asuntoa
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Uutiskanava NBC:n eteläkalifornialaisten paikallisuutisten mukaan yhä useammat yhdysvaltalaiset sotaveteraanit palaavat kotiin vain huomatakseen, etteivät he löydä töitä tai vakituista asuntoa.

Los Angelesissa on NBC:n mukaan enemmän kodittomia veteraaneja kuin missään muualla Yhdysvalloissa. Piirikunnan alueella on yli 4 600 koditonta veteraania.

Heihin kuuluu 29-vuotias Antonio Salazar, joka on joutunut välillä nukkumaan pakettiautossaan sen jälkeen, kun hän kotiutui palveluksesta vuonna 2012.

Tämä Irakissa taistellut entinen merijalkaväen sotilas uskoi saavansa kotiin palattuaan kunnon töitä armeijassa hankittujen taitojensa avulla.

Vaan toisin kävi, paluu osoittautuikin vaikeaksi. Salazar kertoo NBC:lle, että armeijasta vain heitetään ulos ja sen jälkeen tuntee olevansa aika hukassa.

– Muusta kuin sotilaselämästä ei tiennyt mitään, ja aina oli huolenpidon kohteena. Nyt joutuu olemaan aika omillaan, hän kertoo.

Salazar on kahden sadan muun veteraanin kanssa päässyt mukaan United Way of Greater Los Angeles -järjestön uuteen koulutusohjelmaan, jossa he saavat rakennusalan työkoulutusta.

Suomessa kriisinhallintaveteraanien jälkihoitoa kehitetään

Suomessa jaetaan ensi vuonna kaikille rauhanturva- ja kriisinhallintatehtävissä palvelleille kriisinhallintaveteraanikortti, joka oikeuttaa Puolustusvoimien ja Rauhanturvaajaliiton erikseen neuvottelemiin etuihin. Valmisteilla on myös erillinen tapaturmalaki kriisinhallinnassa palveleville.

Rauhanturvaajaliitto kertoo pitävänsä positiivisena viime aikoina tapahtunutta kehitystä kriisinhallintaveteraanien jälkihoidossa. Kokonaistavoitteena on viranomaisten ja vapaaehtoistoimijoiden tukiverkosto, joka tukisi rauhanturvaajia ja heidän läheisiään palvelukseen valmistautuessa, palveluksen aikana sekä erityisesti palveluksen jälkeen.

Talvi- ja jatkosodan veteraanien asiat puolestaan ovat vieläkin esillä 70 vuoden jälkeen. Viime keväänä Sotaveteraaniliitto ja Rintamaveteraaniliitto vetosivat yhteisessä vaaliliitteessään uuteen eduskuntaan, että ”veteraanien asiat on saatava kuntoon teoilla eikä lupauksilla”.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)