Verkkouutiset

Venäjällä huippusalainen kelluva ydinvoimala Pietarissa, lähdössä Suomenlahden kautta itään

Akademik Lomonosov on maailman ensimmäinen laivalla toimiva ydinvoimala.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Radio Free Europe kertoo Venäjän Rosatomin Akademik Lomonosov -jättialuksesta, jonka on määrä lähteä Pietarista Kaukoitään. Matalatehoisena ydinvoimalana toimivaa laivaa kuitenkin ympäröi salaisuuksien muuri eikä sen reaktorien lataamistilannetta tiedetä.

2010 vesille lasketun Akademik Lomonosovin oli alun perin määrä tuottaa energiaa Vienanmeren Sevmashille. Vuonna 2008 alus kuitenkin siirrettiin telakalle Pietarin kahden reaktorin asentamista varten. Kaukoidässä aluksen on määrä korvata Bilibinon ydinvoimala, jota aletaan ajaa alas 2019.

Ympäristöjärjestöt valittelevat riskejä, joita reaktoreiden polttoaineen lataamisesta laivaan aiheutuu keskellä suurkaupunkia.

Alkuperäistä reaktoria testattiin Sosnovyi Borissa 1970-luvulla. Kelluvia ydinvoimaloita on pidetty tehokkaana tapana tuoda sähköä ja lämpöä kaukaisille alueille erityisesti pohjoisessa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)