Voitaisiinko liikennevalot poistaa kokonaan - huima suunnitelma

Tutkijaryhmän suunnittelemassa liikennejärjestelmässä tekniikka auttaa ylittämään risteyksen tarkasti omalla vuorolla.

  • LKS 20060509 KUVITUSTA STT  Tutkimus: Punaisia päin ajetaan surutta.  - Liikennevalot  ...  Traffic lights in city. LEHTIKUVA / JUKKA RITOLA

    Punaisiin valoihin juuttumiselle etsitään vaihtoehtoja.

    ()

News Everyday kertoo MIT:n, Sveitsin Institute of Technologyn ja italialaisen tutkimuskeskuksen suunnittelemasta mullistavasta liikenneratkaisusta. Futuristiselta tuntuvassa konseptissa tutkijat uskovat voivansa poistaa kokonaan liikennevalot, eikä kyse ole vain autorobottien käyttämisestä.

Järjestelmä toimisi nimenomaan myös nykymallisilla ei-itseohjautuvilla autoilla. Niihin tulisivat sensorit, jotka kommunikoivat toisten autojen kanssa risteyksissä etenemisjärjestyksestä ja pitävät toisiin autoihin turvallisen välimatkan.

Oheisessa Youtube-videossa nähtävä järjestelmä päästää risteyksessä etenemään kunkin auton vuorollaan.

Tutkijoiden mielestä mallilla voitaisiin poistaa ruuhkat ja jonot lähes kokonaan. Mallin käyttöönotto vaatisi vuosikausia kestävää ajattelumuutosta.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.