Verkkouutiset

Liettuan presidentti: Eurooppaa ei johda länsi vaan Vladimir Putin

Liettuan presidentti Dalia Grybauskaite syyttää Washington Postin haastattelussa Venäjää naapurimaidensa terrorisoinnista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Dalia Grybauskaite arvosteli keskiviikkona antamassaan haastattelussa länttä johtajuuden puutteesta. Hänen mukaansa Venäjän aggressiivinen toiminta jatkuu siihen asti, että Vladimir Putin pysäytetään. Nykyisiä toimia hän pitää riittämättöminä.

”Ukrainan tilanne huononee edelleen. Maan alueella on yhä Venäjän joukkoja. Eurooppa ja muu maailma antavat Venäjän olla maa, joka sekä uhkailee naapureitaan että sotii niiden kanssa. Kyse on samanlaisesta kansainvälisestä terrorismista kuin Irakissa ja Syyriassa”, Grybauskaite totesi.

Grybauskaite muistutti, että Ukrainan tilanteessa on kyse oikeasta sodasta. Hän kummeksui, kuinka EU ja suurin osa maailman johtajista yrittää silti puhua siitä niin kuin kyse olisi jonkinlaisesta terroristien tukemisesta.

”Näimme jo Krimin. Alussa oli vihreitä miehiä ja sitten ne muuttuivat Venäjän armeijaksi. Nyt sama toistuu Itä-Ukrainassa. En usko, että se on viimeinen alue, jolla Putin aikoo näyttää voimansa”, presidentti sanoi.

Grybauskaite varoitti länttä liian pehmeistä reaktioista. Hänen mukaansa Venäjä tulee etenemään ja pyrkii liittämään Itä-Ukrainan Etelä-Ukrainaan ja Krimiin.

”Jos annamme hänen (Vladimir Putinin) jatkaa, hän voi mennä mihin tahansa.”

Presidentin mukaan tilannetta hankaloittaa ennen kaikkea se, että Putinin Venäjä on valmis sotaan, kun taas länsi ei. Hänen mielestään kyse on johtajuuden puutteesta. Lopulta reagointi voi olla jo liian myöhäistä.

Naton turvatakuu ei riitä

Grybauskaite ei pidä Naton 5 artiklan turvatakuita riittävinä.

”Kaikki julistavat, että 5 artikla pitää. Se ei estä Putinia toteuttamasta suunnitelmiaan, jos länsi ei ryhdy konkreettisiin toimiin. He vain puhuvat. Hänet on pysäytettävä Ukrainassa”, Grybauskaite totesi.

”Tämän vuoksi olen sitä mieltä, että nyky-Eurooppaa johtaa Vladimir Putin eikä länsi.”

Grybauskaite syyttää Venäjää naapurimaidensa terrorisoinnista. Hänen mielestään lännen tulisi lakata kohtelemasta Vladimir Putinia silkkihansikkain.

”Miksi näemme niin paljon vaivaa välttääksemme loukkaamasta Putinia, joka lähettää paraikaa joukkojaan tappamaan ja valloittamaan Ukrainan alueelle. Miksi emme huoli siitä, miltä ukrainalaisista tuntuu”, Grybauskaite kysyi.

”Ennemmin tai myöhemmin tulemme kutsumaan häntä terroristiksi ja rikolliseksi.”

Grybauskaiten mielestä Ukrainan tilanteen eskaloituminen laajemmaksi sodaksi voidaan välttää, mutta vain jos molemmat puolet ovat valmiita sotaan.

”Jos Venäjä on valmis sotaan, mutta länsi välttelee sitä, Venäjä menee niin pitkälle, kuin se tahtoo.”

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)