Verkkouutiset

Hävittäjäpilottien omat kuvat: Ruoste neuvostokoneessa Itämeren yllä ennakoi tulevan

Ruotsissa julkaistiin aiemmin salaisia kuvia "ilmasodasta" Neuvostoliiton koneita vastaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Svenska Dagbladetin julkaisemat ja tästä löytyvät ainutlaatuiset valokuvat ovat Svenskt flyg under kalla kriget -kirjasta, jonka julkaisivat lentokonemuseo ja Medströms-kustantaja.

Osa kuvista on lentäjien itsensä tavallisilla taskukameroilla ottamia. SvD kuvailee kuvasotaa ”holtittomaksi”. Koneet lensivät usein uhkarohkeasti lähes kiinni toisissaan.

Viime aikoina on uutisoitu Venäjän koneiden tekemistä ilmatilaloukkauksista ja niitä pysäyttäneistä havaintolennoista. Tämä kissa-hiiri -leikki oli yleistä kylmän sodan aikaan, Itämerellä jopa päivittäistä. Osapuolena oli Neuvostoliitto. Sen lentäjien käskynä oli harjoitella hyökkäystä amerikkalaisia lentokonesuojia vastaan.

Ruotsalaislentäjien kerrotaan kuvanneen neuvostokoneita myös taskukameroillaan niiden identifioimiseksi. Kuvia käytettiin signaali- ja tutkatiedustelun tukena toisen osapuolen aikeiden selvittämiseksi.

Kohtaamiset tulivat usein ruotsalaispiloteille yllätyksenä. Tiedustelu tiesi paremmin.

Kuvista näkyy jopa lentokoneiden ruosteen ja huollon tarpeen lisääntyminen 1980-luvulle tultaessa. Se ennakoi Neuvostoliiton kaatumista.

”Rappeutuminen näkyy selkeästi. Neuvostokoneet olivat ulkona koko vuoden, joten huollon puutteesta tuli nopeasti räikeä. (Mihail) Gorbatshovin saatua vallan (1985) voi nähdä miten kunnossapito tulee huonommaksi melkein kuukausittain kun katsoo kuvia. Kaikki tulee täplikkäämmäksi ja ruosteisemmaksi”, kustantaja Thomas Magnusson sanoo SvD:ssa.

SvD:n mukaan kohtaamistilanteet saattavat poiketa nykyisistä siinä, ettei neuvostopiloteilla ollut liikkumavaraa. He eivät saaneet tehdä käytännössä mitään ilman ohjeita, joten he eivät tehneet lentomanöövereitäkään.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)