Verkkouutiset

”Radikaalit äärimuslimit eivät katoa, vaikka ISIS onnistuttaisiin kukistamaan”

Tutkija Alan Salehzadehin mukaan radikalisoitumiselle ei enää olisi tarvetta, jos ulkovallat eivät sotkeutuisi Lähi-idän sisäisiin asioihin vaan tukisivat demokratian toteutumista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Geopoliitisiin konflikteihin erikoistunut tutkija Alan Salehzadeh arvioi Iltalehden blogissa, että radikaalit äärimuslimit eivät tule katoamaan, vaikka terroristijärjestö Isis saataisiin kukistettua. Isis etenee kohti valtansa päättymistä Syyriassa ja Irakissa, joissa sen hallitsemia alueita on vallattu takaisin. Salehzadehin mukaan äärimuslimit tulevat toimimaan jatkossakin – joko Isisin tai jonkun muun järjestön nimissä.

– Tähän asti terrorismin vastaisessa taistelussa on keskitytty taistelemaan yksittäisiä ryhmiä vastaan, kuten nyt Isisiä. Mikäli halutaan kitkeä poliittinen islam ja terrorismi ilmiönä, kannattaisi taistelu suunnata ”lopputuotteen” sijaan terrorismia synnyttäviin ”tuotantolaitoksiin”, Salehzadeh kirjoittaa.

Isisin synnyn tausta on vuodessa 2003, jolloin Yhdysvaltain ja Britannian johtama liittouma syrjäytti sunni-diktaattori Saddam Husseinin ja asetti tilalle shiia-hallitsijan. Isis syntyi kun syrjäytetyt sunnit, irtisanotut upseerit, maassa jo toimineet al-Qaidan jäsenet sekä kansainväliset jihadistit yhdistivät voimansa ja tietyt sunni-valtiot ryhtyivät tukemaan heitä.

– Ääri-islamilaiset ryhmät ovat hyviä pelinappuloita niille, jotka haluavat synnyttää konflikteja. Terroristit saavat hengellisen tuen uskonnosta, mutta taloudellisen ja aseellisen tuen islamilaisilta diktaattoreilta, aseteollisuudelta ja epäsuorasti myös joiltakin suurvalloilta.

Terrorismin vastaisessa taistelussa tulisi Salehzadehin mukaan siksi keskittyä siihen, että saadaan eri tahot lakkauttamaan tukensa terroristeille. Länsimaiden ei kannata hänen mielestään tukea mitään uskonnollista tai etnistä ryhmää taisteluissaan toista vastaan.

– On hedelmällisempää tukea tasa-arvon ja demokratian toteutumista. Mikäli ulkovallat lopettaisivat alueen sisäisiin asioihin sotkeutumisen sekä diktaattorien tukemisen ja Lähi-itään luotaisiin aidot demokratian edellytykset, ei radikalisoitumiselle enää olisi tarvetta, Salehzadeh päättää.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)