Verkkouutiset

Tutkimus: Kovapalkkaisimmat toimitusjohtajat suoriutuvat huonoimmin

Yhtiö menestyy lyhyellä tähtäimellä sitä huonommin, mitä enemmän sen toimitusjohtajalle maksetaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Utahin, Purduen ja Cambridgen yliopiston taloustieteen ja johtamisen professoreiden tekemän tutkimuksen mukaan toimitusjohtajan palkkio korreloi negatiivisesti yrityksen tulokseen.

”Mitä enemmän toimitusjohtajalle maksetaan, sitä huonommin firmalla menee seuraavan kolmen vuoden ajan, kun otetaan huomioon osakkeen arvo ja jopa yhtiön tulos”, Utahin yliopiston professori Michael Cooper totesi Forbesille.

Tutkimuksen mukaan toimitusjohtajan palkan negatiivinen vaikutus yhtiöön on sitä vahvempi, mitä suurempaa palkkaa johtaja nauttii suhteessa muihin samassa asemassa oleviin.

”Seuraukset vaikuttavat johtuvan korkean palkan ruokkimasta liiallisesta itsevarmuudesta, joka johtaa liiallisiin investointeihin ja yrityksen arvon tuhoaviin fuusioihin ja yrityskauppoihin”, tutkijat toteavat.

Tutkimus perustui varsin laajaan aineistoon. Tutkijat tarkastelivat 1500 yritystä ja vertasivat toimitusjohtajan palkkatasoa sekä yrityksen tulosta kolmen vuoden sykleissä vuosien 1994 ja 2013 välillä.

Tutkijat pitivät itsekin tuloksia yllättävinä.

Tutkimuksessa havaittiin toimitusjohtajan korkean palkan negatiivisen vaikutuksen olevan kaikkein suurin niissä yrityksissä, jotka maksoivat johtajilleen kaikkein eniten.

Tutkimuksen mukaan kovinta palkkaa toimitusjohtajilleen maksavien 10 prosentin joukkoon kuuluvat yritykset maksoivat osakkeenomistajilleen osinkoja 10 prosenttia vähemmän kuin kilpakumppaninsa. Kovinta palkkaa maksavien viiden prosentin kohdalla tulos oli vielä selkeämpi. Yritykset menestyivät osinkotuotolla mitattuina peräti 15 prosenttia kilpailijoitaan huonommin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)