Verkkouutiset

Euroopan komission selvitys: Kreikan ulkorajojen valvonnassa vakavia puutteita

Kreikkaan tulijoiden asianmukaisessa vastaanottamisessa ja rekisteröinnissä on parantamisen varaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Euroopan komissio keskusteli keskiviikkona Kreikkaa koskevan Schengenin arviointikertomuksen luonnoksesta. Jäsenvaltioiden asiantuntijoiden ja komission edustajien yhdessä laatimassa kertomuksessa tarkastellaan, miten Kreikka on ylläpitänyt rajaturvallisuutta ulkorajoillaan.

”Jotta me voisimme säilyttää vapaan liikkuvuuden Schengen-alueen sisällä, meidän on saatava ulkorajat paremmin valvontaan. Schengen-alue voidaan pelastaa ainoastaan soveltamalla Schengenin sääntöjä”, sisäasiainkomissaari Dimitris Avramopoulos toteaa komission tiedotteessa.

Avramopoulosin mukaan arvioinnissa paljastui vakavia puutteita Kreikan ulkorajojen valvonnassa.

”Tiedämme Kreikan sittemmin alkaneen korjata puutteita ja pyrkivän täyttämään Schengenin vaatimukset. Tulijoiden asianmukainen vastaanottaminen, rekisteröinti, siirtäminen tai palauttaminen edellyttävät merkittäviä parannuksia, jotta Schengen-alue toimisi kunnolla ilman sisäisiä rajatarkastuksia”, hän kommentoi.

Arviointikertomus ei ole julkinen. Se on laadittu ennalta ilmoittamattomien arviointikäyntien perusteella, jotka tehtiin Kreikan ja Turkin maarajalle ja Chiosin ja Samoksen saarille 10.–13. marraskuuta 2015.

Kertomuksessa tarkastellaan poliisin ja rannikkovartioston läsnäoloa näissä paikoissa, henkilöiden tunnistamisen ja rekisteröinnin tehokkuutta, merirajan valvontaa ja yhteistyötä naapurimaiden kanssa.

Kertomuksessa myönnetään, että Kreikan viranomaisiin kohdistuu valtavien siirtolaisvirtojen vuoksi suuri paine. Siitä huolimatta siinä todetaan muun muassa, ettei laittomia maahantulijoita tunnisteta ja rekisteröidä tehokkaasti. Lisäksi tulijoiden sormenjälkiä ei ole kirjattu systemaattisesti Eurodac-järjestelmään, matkustusasiakirjojen aitoutta ei ole tarkastettu järjestelmällisesti eikä niiden tietoja ole aina verrattu turvallisuuden kannalta keskeisiin tietokantoihin, kuten Schengenin tietojärjestelmään tai Interpolin ja kansallisiin tietokantoihin.

Tämän perusteella kertomusluonnoksessa päätellään, että Kreikka laiminlyö vakavasti velvoitteitaan ja ulkorajojen valvonnassa on vakavia puutteita, jotka Kreikan viranomaisten on korjattava.

Kreikkaa on syytelty viime aikoina kovasanaisesti rajavalvontavelvoitteidensa laiminlyönnistä. Esimerkiksi Itävallan sisäministeri Johanna Mikl-Leitner arvosteli Kreikan toimintaa maanantaina EU:n epävirallisen sisäministerikokouksen alla. Hänen mukaansa ”on myytti, ettei Kreikka pysty turvaamaan rajojaan”. Mikl-Leitner vaatii Kreikkaa ryhtymään toimiin ensi tilassa.

Myös Slovakian pääministeri Robert Fico on todennut suoraan, ettei ”EU voi toimia sellaisen jäsenvaltion kanssa, joka jättää rajavalvontavelvoitteensa avoimesti hoitamatta”.

Kreikan tilanteen on jopa uumoiltu voivan johtaa siihen, että maa erotetaan Schengen-järjestelmästä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)