Verkkouutiset

Israelilaisministeri ehdottaa uutta siirtokuntaa murhattujen teinien muistolle

Israelin puolustusministerin ehdotus on osa laajempaa suunnitelmaa laajentaa siirtokuntien rakentamista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Israelin puolustusministeri Moshe Ya’alon ja pääministeri Benjamin Netanjahu ehdottivat maanantai-iltana, että Israelin vastatoimet Länsirannalla murhattujen kolmen teinipojan vuoksi pitävät sisällään kokonaan uuden siirtokunnan perustamisen.

Siirtokunta toimisi muistona murhatuille teineille, israelilainen virkamies kertoo Haaretz-lehdelle.

Israelilainen puolustushallinnon virkamies vahvisti suunnitelman yksityiskohdat ja kertoi Ya’alonin ehdottaneen uuden siirtokunnan perustamista vuonna 2002 hylätylle G’vaotin etuvartioasemalle, joka sijaitsee Beitar Ilit- ja Alon Shvut -siirtokuntien välissä.

Puolustusministeriön mukaan etuvartioasema sijaitsee valtion maalla, ja hallitus on jo tehnyt päätöksen sen muuttamisesta siirtokunnaksi.

Ya’alon esitteli maanantaina hallituksen kokouksessa valtionhallinnon valmisteleman suunnitelman, joka pitää sisällään lukuisia toimintamalleja Israelin siirtokuntatoiminnan vahvistamiseksi.

Israel on vuoden 1967 jälkeen rakentanut useita siirtokuntia Kuuden päivän sodassa miehittämilleen alueille Länsirantaan ja Gazaan.

Siirtokuntien asema on ollut keskeinen kiistakysymys konfliktissa, sillä ne sijaitsevat palestiinalaisten itselleen vaatimalla alueella. Siirtokunnat hankaloittavat kahden valtion mallin perustamista, koska ne pirstovat palestiinalaisten alueen.

Siirtokuntia pidetään kansainvälisen oikeuden vastaisina. Vuonna 2005 Israel toteutti yksipuolisen vetäytymisen Gazan alueelta, jolloin kaikki israelilaisten siirtokunnat alueella purettiin. Länsirannan ja Itä-Jerusalemin alueella kuitenkin elää edelleen yli 200 000 israelilaista

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)