Verkkouutiset

Ovatko suomalaistaistelijatkin vaarassa? ISIS tappaa katumapäälle tulleita omiaan

Syyrialaisen ihmisoikeusjärjestön mukaan jihadistit surmaavat kotiinlähtöä suunnittelevia länsimaalaisia taistelijoita.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Syyriassa ja Irakissa vaikuttava ISIS-jihadistijärjestö on houkutellut riveihinsä jopa tuhansia länsimaalaisia taistelijoita. Heistä monet ovat sittemmin tulleet katumapäälle ja alkaneet haikailla takaisin kotiin.

Syyrialaisen Syrian Observatory for Human Rights-ihmisoikeusjärjestön (SOHR) mukaan ISIS-järjestöä ei kuitenkaan jätetä helpolla. Rangaistus karkuruudesta on kuolema.

SOHR:n mukaan ISIS-jihadistit teloittivat hiljattain useita järjestöön liittyneitä ulkomaalaistaistelijoita, joita pidettiin ”mahdollisina karkureina”.

Kotiin kaipaavat ovat SOHR:n mukaan usein nuoria ja tulevat muualta kuin arabimaista.

SOHR kertoo ISIS:n teloittaneen torstaina Syyrian Raqqassa vain 19-vuotiaan ilmeisesti Tšetšeniasta kotoisin olleen jihadistin. Nuorukainen oli jäänyt kiinni kotiin soittamisesta.

”Jihadistit tappoivat hänet ja takavarikoivat hänen omaisuutensa. Hänen kääntäjänsä kertoi hänen ystävilleen, että hän oli keskustellut perheensä kanssa kotimatkan järjestämisestä”, SOHR kertoo.

Jihadistien epävirallisessa pääkaupungissa Raqqassa toiminut ihmisoikeusaktivisti Naël Mustafa sanoo tavanneensa 19-vuotiaan saksalaisen taistelijan, joka oli tullut katumapäälle.

”Jihadistit tiesivät, että hän aikoi lähteä ja kun hän päätti tehdä niin, lähettivät he hänet etulinjaan. Seuraavana päivänä sain tietää hänen menehtyneen. Hän sai luodista selkäänsä”, Mustafa totesi perjantaina tiedotustilaisuudessa Cubic Lanen mukaan.

Mustafa ei osannut arvioida, kuinka moni jättää ISIS:n. Hänen mukaansa monet länsieurooppalaiset jihadistit ovat kuitenkin paenneet sen jälkeen, kun järjestöä vastaan tehdyt ilmaiskut alkoivat syyskuussa.

Sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) on arvioinut, että Suomesta on lähtenyt Irakiin ja Syyriaan ISIS:n perään nelisenkymmentä henkilöä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)