Verkkouutiset

ISIS:n päämajan salainen viesti Pohjois-Euroopan päällikölle: ”kaikki ryhmät pääsivät kohdemaihin”

Brittikanavalle vuodettujen salaisten ISIS-asiakirjojen perusteella järjestön taistelijoita on virrannut länteen paljon luultua kauemmin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Sky Newsin haltuunsa saamien ISIS-papereiden perusteella järjestö on ujuttanut kouluttamiaan terroristeja länsimaihin jo vuosikausia. Aiemmin toiminnan on uskottu jatkuneen vasta kuukausia.

Pariisin ja Brysselin terroritekojen kaltaisia koordinoituja hyökkäyksiä länsimaihin on pidetty verrattain uutena osana ISIS:n strategiaa. Vuodettujen asiakirjojen perusteella se on kuitenkin ollut yksi järjestön kulmakivistä jo alusta alkaen.

Papereiden joukossa on muun muassa vuoden 2014 marraskuulle päivätty ISIS:n päämajan käsky, jossa annetaan ohjeita Syyriasta matkaan lähtevälle terroristisolulle.

Asiakirjassa taistelijoita käsketään jakautumaan neljän hengen ryhmiin. Operaation nimi on ”Piirityksen murtaminen”. Taistelijat ovat papereiden perusteella matkalla ”vääräuskoisten maihin”.

Kuukautta myöhemmin päivätyn asiakirjan viesti on vielä hyytävämpi. Siinä raportoidaan ”kaikkien ryhmien päässeen kohdemaihinsa”.

Määräys on osoitettu Abu Mohammed al-Shamalille. Hänen nimensä nousee esiin satoja kertoja Sky Newsille vuodetuissa asiakirjoissa. Niissä myös Abu-Muhammad al-Shimalina tunnettu ISIS-johtaja on usein liitetty Pohjois-Euroopassa toimiviin jihadisteihin. Yhdysvallat on luvannut viiden miljoonan dollarin palkkion hänen kiinni jäämiseensä johtavista tiedoista.

Amerikkalaisviranomaisten mukaan al-Shamali on järjestön avainhenkilöitä ja toimii ISIS:n salakuljetusoperaatioista vastaavana johtajana. Jihadistipäällikön tiedetään myös järjestäneen ulkomaalaistaistelijoiden matkoja Syyriaan.

Sky News on haastatellut ISIS-loikkareita ja pyrkinyt vahvistamaan asiakirjojen paljastuksia. Eräs entinen jihadisti vahvistaa operaatio Piirityksen murtamisen suuntautuneen Eurooppaan.

Asiakirjojen toinen merkittävä paljastus liittyy Syyrian presidentti Bashar al-Assadin hallinnon joukkojen ja ISIS-jihadistien yhteistyöhön Syyrian taistelukentillä. Verkkouutiset kertoo asiasta lisää tässä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)