Verkkouutiset

Tämän takia Irlannin vaalien tuloksia saadaan odotella: käytössä harvinainen laskutapa

Harvinainen siirtoäänivaalitapa on käytössä vain Irlannissa ja Maltalla.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Irlannin parlamenttivaalien tuloksia on odoteltu perjantaina käydyistä vaaleista lähtien. Sunnuntaiaamupäivään mennessä 19 vaalipiiriä oli saanut laskennan valmiiksi. Vaalipiirejä on yhteensä 40.

Syy ääntenlaskun pitkään kestoon löytyy Irlannin vaalijärjestelmästä. Irlannissa ja Maltalla on käytössä niin sanottu siirtoäänijärjestelmä, joka venyttää äänten laskemisen usealle päivälle.

Siirtoäänivaalitavassa äänestäjän on mahdollista merkitä äänestyslipukkeeseensa ehdokkaat mieluisuusjärjestyksessä. Vaikka ehdokkaita voi merkitä useita, on äänestäjällä käytössä kuitenkin vain yksi ääni.

Läpi päässeet ehdokkaat ratkaistaan kolmessa vaiheessa. Kustakin vaalilipusta lasketaan yksi kokonainen ääni lipussa ensimmäiseksi merkitylle ehdokkaalle. Kun ehdokas tulee valituksi ylitettyään äänikynnyksen, siirretään kultakin valitulta ylijäämä-äänet muille jäljellä oleville ehdokkaille. Ääniä lasketaan uudelleen kierros toisensa jälkeen niin kauan, kunnes kaikki vaalipiirin paikat on täytetty tai vähiten ääniä saaneet pudonneet pois.

Vaalitapaa monimutkaistaa irlantilaisten mahdollisuus antaa ehdokkaille ensisijaisia, toissijaisia ja kolmassijaisia ääniä. On myös mahdollista listata kaikki ehdokkaat paremmuusjärjestykseen.

Siirtoäänten käyttämistä on perusteltu muun muassa sillä, että se minimoi hukkaäänet.

Irish Timesin seurannan mukaan päähallituspuolue Fina Gael olisi tällä hetkellä saamassa 25,52 prosenttia äänistä. Toinen hallituspuolue on ollut työväenpuolue, jonka osuus äänistä on tällä hetkellä 6,61 prosenttia. Fina Gaelia edustava pääministeri Enda Kenny on jo myöntänyt hallituskoalitionsa hävinneen vaalit, mutta ilmoitti silti The Guardianille olevansa valmis muodostamaan hallituksen häviöstä huolimatta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)