ISIS:n huippusalainen ohjelma paljastui – "spektaakkelimaisia iskuja Eurooppaan"

ISIS:n tiedekeskuksessa rakennetaan uuden sukupolven aseita terroristeille ja kuvataan koulutusvideoita.

  • ISIS-kouluttaja opettaa Sky Newsin julkaisemalla videolla.

    ()

ISIS kaavailee ”spektaakkelimaisia” iskuja Eurooppaan, kertoo Sky News. Brittimedia on saanut haltuunsa Syyrian FSA-kapinallisjoukoilta peräisin olevan videon, jossa esitellään yksityiskohtaisesti ISIS-jihadistijärjestön Syyrian Rakkan pääkaupunkiinsa perustamaa tiedekeskusta.

Paikkaa luonnehditaan ”jihadistiyliopistoksi”. Siellä työskentelee tiedemiehiä ja ase-eksperttejä. Sky Newsin haastattelemat asiantuntijat kertovat olevansa suorastaan tyrmistyneitä videon paljastuksista.

Tiedekeskuksessa on onnistuttu rakentamaan aseita, joiden on aiemmin uskottu olevan visusti jihadistien kykyjen ulottumattomissa.

Videolta paljastuu muun muassa, että ISIS on saanut kehitettyä ilmatorjuntaohjusjärjestelmän, jonka ohjuksina käytetään uuteen käyttötarkoitukseensa muokattuja lämpöhakuisia ilmataisteluohjuksia. Jihadistit ovat saaneet niitä haltuunsa valtaamiltaan asevarikoilta.

Asejärjestelmää voitaisiin käyttää esimerkiksi matkustaja- tai sotilaskoneita vastaan. Lisäksi ohjusjärjestelmän valmistaminen osoittaa, että ISIS kykenee ottamaan käyttöönsä aiemmin vaarattomina pidettyjä ilmataisteluohjuksia, joita sen hallitsemille alueille on jäänyt jopa tuhansia.

Videolla näkyy myös esimerkiksi täysin toimivia kauko-ohjattavia pommiautoja. Niiden kuskeina on mallinukkeja, joiden automaattiset termostaatit pitävät niiden lämmön ihmisen ruuminlämmön tasolla. Näin ajoneuvot eivät vaikuta epäilyttäviltä lämpökamerakuvissa.

”Kultakaivos tiedustelulle”

Materiaali on osa Syyriassa kiinni jääneeltä ISIS:n kouluttajalta takavarikoitua noin kahdeksan tunnin käsittelemätöntä videoarkistoa. Mies oli matkalla Syyriasta Turkkiin. Sieltä hänen oli määrä jatkaa jonnekin päin Eurooppaa.

Sky Newsin mukaan jihadistin pidättäneet FSA-miehet eivät ymmärtäneet videoiden arvoa. Entinen Britannian armeijan erikoisjoukkojen Majuri ja pommiekspertti Chris Hunter luonnehtii videoita ”tiedustelun kultakaivokseksi”.

Videoilla muun muassa opetetaan yksityiskohtaisesti, kuinka elektroniselta häirinnältä suojattuja kauko-ohjattuja pommiautoja ja lämpösäädeltyjä mannekiineja rakennetaan vapaasti saatavilla olevista osista.

Videot vahvistavat aiemmat epäilykset siitä, että ISIS-järjestö suunnittelee yhä edistyneempiä tapoja tehdä terrori-iskuja. Lisäksi ne osoittavat myös, että järjestön teknologiset kyvyt ovat huomattavasti paremmat kuin on uskottu.

Lisähuolta aiheuttaa se, että videot on selvästi tarkoitettu järjestön ulkomaisten solujen käyttöön.

”Tämän koulutusmateriaalin tarkoituksena on selvästi välittää tietoa”, Chris Hunter toteaa.

Sky Newsin Turkissa haastattelema rakkalainen ISIS-loikkari vahvistaa, että kaupungissa liikkui tietoa "huippusalaisesta koulutusohjelmasta". Hänen mukaansa sen tarkoituksena oli valmistella iskuja ulkomaille.

”Koulutusohjelman videoinnin ja dokumentoinnin tarkoituksena oli aiheuttaa valtavaa vahinkoa Euroopassa”, hän sanoo.

Sky News on toimittanut kaiken hankkimansa materiaalin Britannian viranomaisille.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.