Verkkouutiset

Iranissa hijabin vastainen kampanja: miehet poseeraavat huivi päässä

Sosiaalisessa mediassa leviää kuvia, joissa iranilaismiehet poseeraavat hijab yllään vaimonsa tai jonkun naispuolisen sukulaisensa tai ystävänsä kanssa, kertoo Independent.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Iranissa miehet ovat asettuneet naisten rinnalle taistelemaan hijabin käyttöpakkoa vastaan. Sosiaalisessa mediassa leviää kuvia, joissa miehet poseeraavat hijab yllään vaimonsa tai jonkun naispuolisen sukulaisensa tai ystävänsä kanssa, jolla puolestaan ei ole kuvassa hijabia hiustensa peittona.

Hijabin eli hiukset ja kaulan kokonaan peittävän huivin käyttö on ollut Iranissa naisille pakollista vuoden 1979 islamilaisen vallankumouksen jälkeen. Hijabin käyttöä Iranissa valvoo niin kutsuttu ”moraalipoliisi”. Jos nainen jää kiinni ilman hijabia tai hijab vain osittain hiustensa peittona, hän saa sakkoja tai toisinaan jopa vankeusrangaistuksen.

Valtio kampanjoi hijabin käytön puolesta muun muassa mainoksilla, joissa ilman hijabia liikkuvat naiset esitetään kunniattomina. Naisille myös kerrotaan, että jos he liikkuvat ilman huivia, he altistavat itsensä miesten seksuaalisille lähentelyille, halusivat he sitä tai eivät.

Viime aikoina naiset ovat kuitenkin kampanjoineet kasvavassa määrin hijabin pakkokäyttöä vastaan. Jotkut ovat jopa ajelleet päänsä, jotta heillä ei olisi hiuksia, joita huivilla tarvitsisi peittää.

Miesten liittyminen hijabin pakollisuuden vastaiseen taisteluun on osa New Yorkissa asuvan iranilaisen aktivistin ja journalistin Masih Alinejadin aloittamaa My Stealthy Freedom (suom. Minun salainen vapauteni) -kampanjaa. Alinejad on kannustanut miehiä jakamaan kuvia itsestään hijab päässä hashtagillä #meninhijab.

– Kun naispuoliset serkkuni näkivät heidän huivinsa minun päässäni, he eivät voineet olla nauramatta. Kysyin, että näyttääkö se tosiaan niin hassulta minun ylläni. Rakastan ja kunnioitan serkkujani todella paljon. Kenenkään ei pitäisi puhua vapaudesta, jos samalla yrittää rajoittaa toisten vapautta, eräs kampanjaan osallistunut mies kirjoittaa julkaisemansa kuvan kuvatekstissä.

– Meidän ei pidä kohdella naisia objekteina. Kuten muutkin kouluttautuneet naiset maailmassa, iranilaisnaisten pitäisi voida nauttia oikeuksistaan ja määritellä itse, mitä he haluavat pukea ylleen. Minun toiveeni on vapaa, vauras ja koulutettu Iran, mies jatkaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)