Verkkouutiset

”Eurooppa on Putinin vuoksi kuin sotaa edeltävässä tilassa”

Ukraina on musta aukko, joka uhkaa nielaista koko Euroopan, arvostettu venäläiskirjailija Mihail Shishkin toteaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

”Venäjä ja Ukraina ovat jo pudonneet tähän aukkoon”, Mihail Shishkin kirjoittaa The Guardianin esseessään.

Hänen mukaansa Venäjän presidentti Vladimir Putin on peloissaan.

”Sadattuhannet kerääntyivät osoittamaan mieltään, pilasivat hänen virkaanastujaisensa ja näyttivät orastavan vaaran. (Ukrainan entisen presidentin) Viktor Janukovitsin häpeällinen pako sai hälytyskellot soimaan – jos ukrainalaiset pystyivät pistämään hänen jenginsä pihalle, se voisi toimia esimerkkinä veljeskansalle”, Shishkin toteaa.

Shishkinin mukaan Putin on seurannut Ukrainan kohdalla ikivanhaa diktaattorien tapaa, jolla olemassa olevat valtarakenteet pelastetaan.

”Luo vihollinen ja aloita sota. Sotatila on hallinnolle elämän eliksiiriä. Isänmaallisen ekstaasin vallassa oleva kansakunta tulee yhdeksi ’kansallisen johtajansa’ kanssa. Toisinajattelijat voidaan julistaa pettureiksi.”

Shiskin toteaa, että Venäjän televisiosta on tullut hetkessä joukkotuhoase.

”Ukrainan fasistit sotivat lännen käskystä tuhotakseen venäläisen maailman”, Shishkin kuvaa Venäjän median Ukrainan kriisistä välittämää kuvaa.

Shishkinin mukaan Venäjän hallinto on ottanut käyttöön neuvostoaikaisen yhteiskuntasopimuksen kansansa kanssa.

”Tiedämme, että valehtelemme, että te valehtelette ja että jatkamme valehtelua selvitäksemme”, Shishkin maalaa.

”(Neuvostoliiton aikaan) hallinto valehteli, koska se pelkäsi kansaansa. Kansa taas osallistui valheisiin, koska se pelkäsi hallintoaan. Valheet ovat väkivallalle ja pelolle rakennetun yhteiskunnan tapa selvitä.”

Länsi ei ole valmis sotaan

Shishkinin mukaan Putin tietää, että Eurooppa rauhoittuu lopulta ja antaa Venäjän tehdä Ukrainan kanssa, mitä se haluaa.

Lännen on hänen mielestään turha luottaa siihen, että talouspakotteet puraisevat Venäjän kansaa ja saavat sen vastustamaan Putinin hallintoa.

Shishkinin mukaan venäjällä tiedetään, ettei länsimaissa olla valmiita ylittämään rajaa, jonka Venäjä on jo jättänyt taakseen eli lähtemään sotaan.

”Venäjä on jo julistamattomassa sodassa lännen kanssa. Venäläiskaupunkeihin palaa sotilaiden arkkuja Ukrainasta”, Shishkin kirjoittaa.

Kirjailija toteaakin, että sotien jälkeinen Eurooppa on nyt kuin sotaa edeltävässä tilassa.

”Putinin laskemat alkavat osoittautua oikeiksi. On todennäköisempää, että talousvaikeuksia ja sotaa pelkäävät länsimaalaiset valitsevat tulevaisuudessa hallituksia, jotka ovat nykyistä myötämielisempiä Venäjälle kuin, että venäläiset alkavat protestoida nousevia ruoan hintoja.”

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)