Verkkouutiset

”Kreml myöntää Edward Snowdenin olevan Venäjän agentti”

Venäjän parlamentin turvallisuusvaliokunnan varapuheenjohtaja vahvisti Edward Snowdenin antaneen tietoja Moskovalle.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Amerikkalainen NPR-radio kertoo tästä löytyvässä ohjelmassaan vuonna 2013 tekemistään NSA:n vakoilupaljastuksista tunnetun tietovuotaja Edward Snowdenin vaiheista.

Snowden pakeni lopulta Wikileaks-tietovuotosivuston avustamana Venäjälle. Sen jälkeen moni vakavasti otettava taho on epäillyt tai jopa suoraan syyttänyt miehen ajautuneen Venäjän tiedustelun tiedonantajaksi. Snowdenin tukijat ovat kiistäneet väitteet jyrkästi.

NPR on saanut asiasta harvinaisen kommentin Venäjän johdosta.

– Puhutaan suoraan. Snowden antoi tiedustelutietoa. Näin turvallisuuspalvelut toimivat. Jos tieto on mahdollista saada, ne myös hankkivat sen, Frants Klintsevitsh toteaa.

Klintsevitsh on entinen Venäjän asevoimien eversti, pitkäaikainen maan parlamentin ylähuoneen jäsen ja toimii sen vaikutusvaltaisen turvallisuus- ja puolustusvaliokunnan varapuheenjohtajana.

Maineikkaan New Yorkin NYU-yliopiston professori ja Venäjän tiedustelun asiantuntija Mark Galeotti toteaa NPR:lle Snowdenin muuttuneen venäläistiedustelun lähteeksi heti, kun hän astui Venäjän kamaralle.

Hänen mukaansa Snowden jakoi lähes varmasti salaisuutensa amerikkalaisviranomaisista venäläisten kanssa.

Entinen Yhdysvaltojen kansallisen turvallisuuden viraston NSA:n tiedusteluasiantuntija ja Yhdysvaltojen laivastokorkeakoulun entinen tiedusteluopin professori John Schindler on samoilla linjoilla. Hän uskoo Snowdenin toimivan Venäjän agenttina.

Schindler kirjoittaa asiasta blogissaan otsikolla Kreml myöntää Snowdenin Venäjän agentiksi. Kirjoitus on julkaistu myös saksalaisessa Bild-lehdessä.

Hän muistuttaa Saksan kotimaan tiedustelun johtajan Hans-Georg Maassenin esittäneen hiljattain Saksan mediassa, että Snowden saattaa olla todellisuudessa Venäjän vakooja. Saksan ulkomaantiedustelun johtaja Gerhard Schindler on puolestaan kutsunut Snowdenia ”FSB:n leikkikaluksi” ja ”petturiksi”.

John Schindler pitää Franz Klintsevitshin kommenttia Snowdenista vahvistuksena jo aiemmin tiedustelupiireissä virinneille epäilyksille.

Tietovuotajan lakimies Ben Wizner kiistää kuitenkin syytökset.

– Negatiivisen väitteen (että Snowden ei antanut tietoja) todistaminen on tietenkin mahdotonta. Hän on kuitenkin tehnyt selväksi, ettei hän tuonut arkaluontoista tietoa mukanaan Venäjälle nimenomaisesti, koska ei halunnut joutua tilanteeseen, jossa häntä voitaisiin uhata, hän toteaa NPR:lle.

Wizner myöntää, että Snowdenia “lähestyttiin” Moskovassa.

– Hän teki hyvin selväksi, ettei hänellä ollut mitään aikomustakaan tehdä yhteistyötä, eikä niin ole tapahtunut.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)