Verkkouutiset

Egyptin nuorisoliike raivoissaan – uhkaa kolmannella vallankumouksella

Egyptin kolmen vuoden takaisin vallankumouksen keskeisenä vaikuttajana ollut Kuudes huhtikuuta -nuorisoliike on raivoissaan jäsentensä pidättämisestä ja vangitsemisesta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tiedotteessaan liike väläyttää kolmannen vallankumouksen mahdollisuutta.

Kuudes huhtikuuta -liikkeen nuoret demokratia-aktivistit kokevat tulleensa petetyksi. Liike oli merkittävä vaikuttaja kolmen vuoden takaisessa presidentti Hosni Mubarakin kaataneessa kansannousussa ja vallankumouksessa.

Nyt liikkeen perustaja Ahmed Maher istuu kolmen vuoden vankeustuomiota. Hänet pidätettiin yhdessä kahden muun aktivistin, Ahmed Douman ja Mohammed Adelin kanssa, koska miehet järjestivät laittoman mielenosoituksen – vastustaakseen hiljan hyväksyttyä ja paljon kritisoitua mielenosoituslakia, joka edellyttää ennakkoluvan hakemista kaikille mielenosoituksille.

”Sorto merkitsee kutsua taistella epäoikeudenmukaisuutta vastaan”

Kuudes huhtikuuta koki viimeisimmän takaiskun vain muutama päivä vallankumouksen kolmevuotispäivän alla.

Kuusi liikkeen jäsentä pidätettiin Kairossa Shohadan metroasemalla, jossa he jakoivat lentolehtisiä, joilla kutsuttiin ihmisiä kokoontumisiin vallankumouksen kolmevuotispäivänä lauantaina 25. joulukuuta. Pidätetyt vapautettiin poliisiasemalta yhdeksän tunnin pidätyksen jälkeen.

Kuudes huhtikuuta julkaisi pidätyksen jälkeen tiedotteen, jossa tuomitaan Egyptin nykyhallinnon toimintatavat.

– Jos valtion viesti on, että vallankumous tapahtui vain, jotta Mubarakin hallinnolla ja armeijaa tukevilla ihmisillä on vapaus, kolmas vallankumous on tulossa teidän toimintanne tähden. Lentolehtisiä jakavien nuorten sortaminen on selkeä kutsu taistella valtion epäoikeudenmukaisuutta vastaan, liikkeen tiedote viestitti Egyptin nykyjohdolle.

Ihmisoikeuksien toteutuminen kauempana kuin koskaan

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International julkaisi synkän raportin Egyptin ihmisoikeustilanteesta vain kaksi päivää ennen vallankumouksen kolmevuotispäivää.

– Tammikuun 2011 vallankumouksen vaatimukset ihmisoikeuksista ovat nyt kauempana kuin koskaan, sanoo Amnestyn Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan ohjelmien varajohtaja Hassiba Sahraoui.

Sahraouin mukaan presidentti Mohammed Mursin syrjäyttämisen jälkeen valtion harjoittama väkivalta ja ihmisoikeusrikkomukset ovat olleet ”ennennäkemättömällä tasolla”.

Amnestyn raportti kiinnittää huomiota etenkin uuteen mielenosoituslakiin, joka asettaa merkittäviä rajoituksia mielenosoituksille sekä Muslimiveljeskunnan julistamiseen terrorijärjestöksi. Nämä luovat raportin mukaan otollisen ilmapiirin sorrolle myös jatkossa.

– Viranomaisten tulisi lieventää tiukkaa otettaan kansalaisyhteiskunnasta sekä sallia rauhanomaiset mielenosoitukset. Nykyiset käytännöt merkitsevät tammikuun 2011 vallankumouksen leivän, vapauden ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden vaatimusten pettämistä, Sahraoui sanoo.

Raportti tuomitsee erityisesti myös Muslimiveljeskunnan mielenosoittajien leirien tyhjennykset viime vuoden elokuussa sekä sen, ettei perusteellisia tutkimuksia ole suoritettu yli 500 leirien tyhjennyksessä kuolleesta eikä satojen mielenosoittajien kuolemaan johtaneesta liiallisesta vallankäytöstä ole asetettu vastuuseen yhtäkään turvallisuusjoukkojen jäsentä.

Kuva ja teksti: PÄIVI ARVONEN, Kairo

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)