Verkkouutiset

Digitaalinen kaksoisolento voi viedä rahasi: Näin kyberrikolliset käyttävät tietojasi

Monet nettisivut keräävät tietoja käyttäjistään. Nämä tiedot ovat kyberrikollisille kultakaivos, kertoo BBC.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Monet internetsivut keräävät tietoja ihmisistä: lempinimiä, syntymäaikoja, ensimmäisen lemmikin nimiä. Tietojen laittaminen nettiin voi vaikuttaa harmittomalta, etenkin kun ne jakautuvat usealle eri sivustolle. Kyberrikolliset ovat kuitenkin kehittyneet hyvin taitaviksi keräämään ihmisten nettiin itsestään levittämiä tietoja ja kokoamaan niitä yhteen.

Internetissä toimivat huijarit ja identiteettivarkaat ovat alkaneet luoda keräämiensä tietojen perusteella ihmisille eräänlaisia digitaalisia kaksoisolentoja, joita he kutsuvat nimellä ”fullz”. Nimi tulee englanninkielen sanasta ”full” eli täysi, ja se viittaa rakennettujen profiilien täydellisyyteen.

Mitä täydellisempi fullz-profiili on, sitä enemmän siitä saa rahaa pimeillä markkinoilla. Fullz-profiili saattaa pitää sisällään esimerkiksi henkilö nimen, osoitteen, syntymäajan, puhelinnumeron, sosiaaliturvatunnuksen, luottokortin numeron, pankin nimen, pankkitilin numeron sekä listan asioista, joista henkilö on ilmoittanut pitävänsä sosiaalisessa mediassa.

Fullz-profiileista saatetaan maksaa suuriakin summia. Valeprofiilien avulla rikollisten on mahdollista päästä käsiksi esimerkiksi juuri identiteettivarkauksen kohteeksi joutuneen henkilön pankkitiliin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)