Verkkouutiset

Vanhan lentoturman mysteeristä uusi tutkinta – viimeinen mahdollisuus totuuteen

YK aikoo aloittaa uuden tutkinnan pääsihteeri Dag Hammarskjöldin hengen vuonna 1961 vaatineesta lentoturmasta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon haluaa nimittää ”arvovaltaisen henkilön tai henkilöt” selvittämään Dag Hammarskjöldin hengen vaatinutta lentoturmamysteeriä.

Ruotsalainen Hammarskjöld oli YK:n toinen pääsihteeri. Häntä kuljettanut DC-6-kone syöksyi maahan Keski-Afrikassa syyskuussa 1961.

Asiasta uutisoivan Guardianin mukaan Ban Ki-moon toteaa YK:n yleiskokoukselle lähettämässään kannanotossa, että turmaan liittyy yhä riittävästi avoimia kysymyksiä, joiden perusteella lisätutkinta on tarpeen.

”Tämä voi olla viimeinen mahdollisuutemme selvittää totuus”, Banin kannanotossa todetaan.

Ban Ki-moonin mukaan alueella tuolloin toimineiden Britannian, Yhdysvaltojen ja Belgian vastaukset YK:n asiakirjapyyntöihin eivät muuta johtopäätöstä lisätutkinnan tarpeellisuudesta.

YK toivoo lisätietoja erityisesti Britannialta. Lentoturma tapahtui silloisen Pohjois-Rhodesian alueella, joka kuului vielä tuolloin Britannialle. Hammarskjöld oli matkalla Kongoon maan hallituksen ja Katangan separatistien välisiin rauhanneuvotteluihin.

Britannia vastasi heinäkuussa YK:n aiempaan asiakirjapyyntöön toteamalla, ettei materiaalia voida toimittaa ilman, että osia asiakirjojen tekstistä on poistettu.

”Salatun tiedon kokonaismäärä on hyvin pieni ja valtaosa poistoista koostuu vain muutamista sanoista”, Britannian YK-lähettiläs Matthew Rycroft perusteli.

Viime vuonna Britannia kertoi YK:lle, ettei kaikki ”asiaan kuuluvat Britannian hallinnon osastot” käsittäneessä tutkinnassa löydetty mitään ”olennaista tietoa” turmaan liittyen.

YK vastasi Britannialle kysymällä, käsittikö selvitys myös tiedustelu- ja turvallisuuspalveluiden arkistot. Matthew Rycroft kuitenkin väisti kysymyksen ja toisti aiemman vastauksensa.

– Britannian vastaus on mielestäni poikkeuksellinen. Se on nopea, tyly ja välttelevä, Lontoon yliopiston historioitsija Susan Williams sanoo Guardianille.

Williams on kirjoittanut kirjan Hammarskjöldin kuolemasta. Vuonna 2011 ilmestyneessä teoksessa paljastettiin turmasta uutta todistusaineistoa. Sen perusteella Williams katsoo pääsihteerin koneen joutuneen Katangan hallinnon palveluksessa olleiden palkkasotureiden alas ampumaksi.

Willamsin löytämän materiaalin joukossa on muun muassa alueella turman aikaan olleen brittiläisen tiedusteluvirkailijan raportti. Virkailija oli pyrkinyt järjestämään kokousta Hammarskjöldin ja Kongon kapinallisjohdon kanssa.

Williams pitää erittäin epätodennäköisenä, että kyse on ainoasta alueelta tuolloin tulleesta brittiläisestä tiedusteluraportista.

– Tämä oli Britannian aluetta ja heidän miehensä oli paikan päällä. Se ei saata heitä vastuuseen turmasta, mutta viittaa siihen, että he tiesivät paljon siitä, mitä oli meneillään, Williams arvioi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)