Verkkouutiset

”Vladimir Putinilla on 200 miljardia dollaria omaisuutta”

Rahastojohtajan mielestä Venäjän presidentti on maailman ylivoimaisesti rikkain ihminen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Hermitage Capital Managementin ja Magnitski-kampanjan Bill Browder arvioi uutuuskirjansa Red Notice haastatteluissa, että Vladimir Putin on kahminut noin 200 miljardin dollarin (noin 175 miljardia euroa) omaisuuden.

Vladimir Putin on ollut vallassa 14 vuotta. Bill Browderin mukaan laskutoimituksen voi tehdä huomioimalla tuona aikana Venäjällä kouluihin, teihin, sairaaloihin ja muihin vastaaviin käytetyt varat ja toisaalta sen, paljonko Venäjä on tuona aikana tehnyt rahaa.

Browderin mielestä Putinin ja hänen kavereidensa yhdessä hankkima rahamäärä voi olla tuhat miljardia eli biljoona dollaria.

Vladimir Putin oli valtaan tullessaan korruption kitkijä ja toimi siinä roolissa myös ensi vuodet presidenttinä.

– Minulle on tullut kokemukseni valossa ehdottoman selväksi ja ilmeiseksi, että Putin oli kiinteästi mukana siinä kaikessa eikä hän ollut rajoittamassa oligarkkeja – hän oli suurin oligarkki, Bill Browder kuvailee.

Lokakuussa 2003 pidätetyn Yukosin Mihail Hodorkovskin tapaus oli vedenjakaja.

– Hänen ei odotettu olevan pidätettynä kovin kauan, pari-kolme päivää. Kun hänet lopulta laitettiin oikeuden eteen, annettiin television kuvata Venäjän rikkainta miestä häkissä, Browder sanoo.

– Ei voi edes kuvitella, millainen psykologinen vaikutus sillä oli Venäjän seitsemänneksi tai 15. rikkaimpaan mieheen. He tulivat kaikki Kremliin kysymään ’Vladimir, mitä meidän pitää tehdä, ettemme me istu siinä häkissä’. Putin vastasi hyvin yksinkertaisesti: 50 prosenttia.

Bill Browderin mukaan luku voi olla ollut myös 30 tai 70 prosenttia eikä hänellä ole sitä todisteita. Varmaa on, että oligarkkien käytös muuttui.

– Putinista tuli maailman rikkain mies.

Browderin mielestä Putinin 8-10 ensimmäisen virkavuoden tarkoitus oli ”varastaa niin paljon kuin pystyy”. Ukrainassa on Browderin mielestä kyse vain kaiken tämän peittämisestä.

Bill Browder sanoo, että kysymys siitä kenellä on valtaa, on Venäjällä hyvin yksinkertainen.

– Se jolla on valta pidättää ihmisiä, on vallassa. Joten Putinilla on ympärillään kavereita, joilla on valta pidättää ihmisiä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)