Verkkouutiset

Näin brittejä hyvitellään EU-pettymyksestä

EU-komission puheenjohtajan valinta nykytavalla voi jäädä yhden kerran kokeiluksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

EU-päämiehet sopivat perjantaina huippukokouksessaan, että jatkossa Britannian mielipidettä kuunnellaan erityisen tarkasti. Huippukokouksen päätelmiin eli päämiesten hyväksymään sopimukseen tehtiin poikkeuksellinen kirjaus brittien hyväksi.

”Yhdistyneet Kuningaskunnat ilmaisivat huolensa EU:n tulevasta kehityksestä. Näihin huoliin on vastattava”, päätelmissä todetaan. Sanamuoto on varovainen, kuten EU-slangissa yleensä, mutta tekstin viesti on selvä: Britannia pettyi, eikä sen haluta toistuvan.

Britannia vastusti huippukokouksessa viimeiseen saakka luxemburgilaisen Jean-Claude Junckerin valintaa EU-komission puheenjohtajaksi. Pääministeri David Cameron pitää Junckeria liian liittovaltiomyönteisenä. Cameron arvosteli myös tapaa, jolla Junckerin puheenjohtajuus varmistui.

EU-parlamentin puolueet asettivat hyvissä ajoin ennen kevään vaaleja kärkiehdokkaat. Samalla puolueet sopivat, että näistä ehdokkaista valitaan EU-komission puheenjohtaja. Juncker oli keskustaoikeiston ehdokas.

Aiemmin EU-päämiehet ovat valinneet komission puheenjohtajan ilman parlamentin vaikutusvaltaa. Cameron olisi halunnut jatkaa vanhaan tapaan, koska hänen mielestään valtaa ei saa siirtää EU-päämiehiltä EU-parlamentille.

EU-päämiehet joutuivatkin perjantaina äänestämään Junckerin ehdokkuudesta. Kyseessä oli ensimmäinen äänestys kautta EU-huippukokousten historian. Britannia hävisi äänestyksen, ja sitä tuki vain Unkari.

EU-parlamentin tulee vielä heinäkuussa hyväksyä Junckerin nimitys, mutta on todennäköistä, että hyväksyntä tulee. Yleinen arvio on, että tulevaisuudessa komission puheenjohtaja valitaan jatkossakin kärkiehdokasmenettelyn kautta.

Varmaa tämä ei ole. EU-päämiehet ottivat näet varauksellisen kannan kärkiehdokasmenettelyyn.

Huippukokouksen päätelmissä todetaan, että EU-komission puheenjohtajan valintaa pitää harkita uudelleen.

Tämäkin on myönnytys tyytymättömille briteille. Sanamuoto jättää auki mahdollisuuden, että viiden vuoden päästä käytävissä vaaleissa kärkiehdokkaiden asettamisesta saatetaan luopua.

Britannian ja Unkarin lisäksi myös Ruotsi ja Hollanti olivat etukäteen tyytymättömiä Junckerin nimitykseen. Ne asettuivat kuitenkin loppuvaiheessa tukemaan häntä. Unkarille ei luvata mitään huippukokouksen päätelmissä.

EU-päämiehet sopivat brittien vaatimuksesta myös sen, että jos joku jäsenmaa ei halua osallistua EU-yhteistyön syventämiseen, se voi jättäytyä yhteistyön ulkopuolelle.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)