Verkkouutiset

Nasalla ja asevoimilla järkyttävät harjoitukset – asteroidin yllätysiskuun syyskuussa 2020 varaudutaan

Viranomaiset valmistautuvat USA:ssa tosissaan asteroidin osumiseen maapalloon.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Avaruushallinto Nasa kertoo tiedotteessaan sen yhdessä nopean toiminnan hätävirasto Feman kanssa järjestämistä asteroidiharjoituksista.

Harjoituksissa kerrotaan simuloidun hätätoimia hypoteettisen tulevan asteroidin iskun varalle. Säännöllisten harjoitusten sanotaan luovan vahvaa työsuhdetta asteroidien tieteellisen yhteisön ja hätäviranomaisten välille.

Mukana olivat edustajat ja tiedemiehet Nasasta, Femasta, Jet Propulsion Laboratorysta, USA:n energiaviraston laboratorioista, ilmavoimista ja Kalifornian kuvernöörinvirastosta.

Kuvitteelliseksi iskuvuodeksi oli valittu 2020.

Nasan Thomas Zurbuchenin mukaan ”ei ole kyse milloin, vaan koska, joudumme tekemisiin tällaisen tilanteen kanssa. Mutta toisin kuin minään muuna aikana historiassa meillä on nyt kyky vastata isku-uhkaan jatkuvan huomioinnin, ennakoinnin, vastauksen suunnittelun ja lieventämisen avulla”.

Harjoituksen simulaatiossa ollut fiktiivinen asteroidi havaittaisiin tänä syksynä. Tällöin sillä todettaisiin kahden prosentin todennäköisyys osua maahan 20.9.2020. Asteroidi olisi läpimitaltaan 100-250 metriä.

Harjoituksessa asteroidia seurattiin teleskoopeilla kolmen kuukauden ajan ja todennäköisyys osumalle kasvoi 65 prosenttiin. Tämän jälkeen aurinko esti havainnot neljän kuukauden ajaksi.

Havaintojen jatkuessa toukokuussa 2017 osuman todennäköisyydeksi todettiin 100 prosenttia.

Marraskuussa 2017 todettiin, että osuma tapahtuisi jossain eteläisen Kalifornian lähellä.

Aiemmin harjoituksissa on simuloitu yrityksiä saada asteroidi pois kurssiltaan. Uudessa harjoituksessa käytiin läpi tilannetta, jossa aikaa vastaaville yrityksille ei ole ja Los Angeles on evakuoitava.

Tiedemiehet esittelivät ennustuksia tuhoista, väestönsiirroista, iskun alle jäävästä infrastruktuurista ja muusta datasta.

Feman Leviticus A. Lewisin mukaan ”korkea epävarmuus ja suhteellisen pitkä varoitusaika tekivät tästä skenaariosta ainutlaatuisen ja erityisen haastavan hätäviranomaisille”.

Osanottajat kävivät läpi tapoja tarjota ”paikkansapitävää, oikea-aikaista ja hyödyllistä tietoa yleisölle samalla kun tulee torjua huhuja ja väärää tietoa, jota voi syntyä hypoteettiseen iskuun johtavina vuosina”.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)