Verkkouutiset

Näin Ukraina voittaisi sodan – ”Venäläiset sotavangit tuotava julkisuuteen”

Venäläisen asiantuntijan mukaan Ukrainan tulee saavuttaa pikaisesti ainakin paikallinen voitto Venäjän tukemia separatistijoukkoja vastaan käytävissä taisteluissa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäläisen historioitsijan ja politiikan kommentaattorin Boris Sokolovin mukaan Venäjä pyrkii luomaan Itä-Ukrainassa sellaisen sotilaallisen asetelman, joka pakottaa Ukrainan hallinnon suostumaan Venäjän sanelemiin rauhanehtoihin.

Sokolov kertoo Grani -sivuston mielipidekirjoituksessaan Venäjän haluavan, että Ukraina lopettaa ”antiterrorismioperaationsa” Itä-Ukrainassa, siirtää Donetskin ja Luhanskin alueet täysin separatistien hallintaan sekä antaa niille itsehallinnon ja veto-oikeuden Kiovan tekemiin päätöksiin. Lisäksi separatisteille halutaan oikeus säilyttää omat asevoimat sekä solmia itsenäisesti kansainvälisiä sopimuksia.

”Tällaiset myönnytykset johtaisivat lähes varmasti hallituksen vaihtumiseen Kiovassa”, Sokolov huomauttaa kirjoituksessaaan Window on Eurasian käännöksen mukaan.

Hänen mukaansa Ukraina voi kuitenkin vielä voittaa sodan. Tämä vaatii Sokolovin mielestä kuitenkin ”vähintäänkin paikallisen sotilaallisen voiton separatisteista.” Tällä hän viittaa eritoten maassa operoiviin venäläisjoukkoihin.

Sen Ukrainan armeija voi taas Sokolovin mukaan saavuttaa vain, jos sen johto luopuu neuvostoaikoihin kuuluvasta tavasta pyrkiä puolustamaan jokaista pientäkin maa-aluetta kuolemaan asti.

Sokolovin mukaan Ukrainan olisi itse päästävä valitsemaan, missä taistelut käydään. Voiton kannalta tärkeintä olisi tuhota ainakin yksi Ukrainassa toimivista venäläisistä taisteluosastoista. Se olisi venäläisille osoitus Ukrainan sotilaallisista kyvyistä ja vaikuttaisi Venäjän kansan asenteisiin.

”Tämä vähentäisi venäläisten taistelumotivaatiota ja yhdessä kotimaisen paineen kanssa pakottaisi Vladimir Putinin lopettamaan sodan Donbassissa (nimitys Donetskin ja Luhanskin alueille)”, Sokolov kertoo.

Tämän lisäksi ukrainalaisten tulisi Sokolovin mukaan esitellä venäläisiä vankejaan maailmalle. Sokolovin mielestä tämä paljastaisi Venäjän valheet siitä, etteivät sen sotilaat osallistu Ukrainan taisteluihin.

”Tämän välttäminen siinä toivossa, että Putinin kanssa päästään sopimukseen on turhaa”, hän toteaa.

Mikäli Ukraina ryhtyy Sokolovin ehdottamiin toimiin, kääntää se hänen mukaansa julkisen mielipiteen entistä vahvemmin Ukrainan puolelle ja pakottaa länsimaiden johtoa kiristämään Venäjä-pakotteita.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)