Verkkouutiset

Saksan Isis-pommimies oli turvapaikanhakija – tämän vuoksi häntä ei karkotettu

Käytännössä syyrialaisia turvapaikanhakijoita ei palauteta Saksasta, vaikka turvapaikka jäisi myöntämättä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Saksassa on kymmeniä tuhansia turvapaikanhakijoita, jotka ovat saaneet karkotuspäätöksen, mutta saavat silti jäädä maahan. Syynä on juridinen poikkeus, josta käytetään nimitystä Duldung eli ”suvaitseminen”.

Myös baijerilaisessa Ansbachin pommi-iskusta epäilty Mohammed Daleel sai jäädä Saksaan ”suvaitsemisen” ansiosta.

Turvapaikka-ansiota käsittelee Saksan sisäministeriön alainen liittovaltion maahanmuutto- ja pakolaisvirasto (Bamf), joka sijaitsee Nürnbergissä.

Kun Bamf hylkää turvapaikkahakemuksen ja määrää karkotuksen, hakija voi puolustautua hallinto-oikeudessa. Jos hallinto-oikeus vahvistaa Bamfin päätöksen, ulkomaalaisviraston kuuluu vastata siitä, että turvapaikanhakijan oleskelu maassa päättyy. Tätäkin vastaan hakija voi valittaa, mutta se ei enää lykkää karkotuksen täytäntöönpanoa.

Sen sijaan siinä vaiheessa turvapaikanhakijan turvaksi tulee ”suvaitseminen”. Kyse on todistuksesta, jonka turvin turvapaikanhakija saa pysyä Saksassa siitä huolimatta, että hänelle on määrätty täytäntöönpanokelpoinen maastapoistumismääräys.

Karkotuspäätöksen saanut turvapaikanhakija voi saada ”suvaitsemista” koskevan todistuksen, jos hakija ei tule turvalliseksi luokitellusta maasta. Tämän takia viranomaiset eivät käytännössä lähetä syyrialaisia ikinä takaisin. Myöskään sellaisiin maihin ei palauteta, joissa turvapaikanhakijaa voi uhata vainoaminen, kidutus ja kuolemantuomio. ”Suvaitsemista” koskevan todistuksen voi myös saada, jos hakija ei ole matkustuskelpoinen esimerkiksi sairauden takia. Poikkeuksen saa myös, jos hakijalta puuttuvat matkustamiseen tarvittavat asiakirjat. Lisäksi poikkeuksen voi saada, jos hakija pystyy esittämään pakottavia syitä, kuten kesken olevan koulutuksen tai työpaikan.

Saksassa on käynnistynyt keskustelu palauttamista koskevasta lainsäädännöstä. Stuttgarter Zeitungin mukaan noin 97 prosenttia hylätyn turvapaikka-anomuksen saaneista saa jäädä maahan Bremenin alueella. Eri osavaltioiden välillä on suuria eroja sen suhteen, kuinka suuri osa hylätyn turvapaikkapäätöksen saaneista saa jäädä. Sachsen-Anhaltissa osuus on pienin 43 prosentilla.

Syyrialainen Mohammed Daleel räjäytti itsensä reppuun asetetulla pommilla sunnuntaina. Itsemurhapommi-iskussa haavoittui 15 ihmistä, joista neljä vakavasti.

Terroristijärjestö Isis julkaisi pommi-iskun jälkeen videon, jolla Daleel vannoo uskollisuutta Isisin johtajalle Abu Bakr al-Baghdadille Allahin nimeen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)